Nutritivni sastav češnjaka (Allium sativum L.)iz ekološkog i konvencionalnog uzgoja (CROSBI ID 413845)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Franjić, Antonija
Voća, Sandra
Šic Žlabur, Jana
hrvatski
Nutritivni sastav češnjaka (Allium sativum L.)iz ekološkog i konvencionalnog uzgoja
Češnjak (Allium sativum L.) je jedna od najpopularnijih vrsta iz porodice lukova koja sadrži brojne biološki aktivne tvari, uključujući minerale, vitamine, aminokiseline i polifenolne spojeve koji pokazuju značajnu antioksidacijsku aktivnost. Na nutritivna svojstva i sadržaj bioaktivnih komponenata utječu klimatski uvjeti, ekotip i način uzgoja, a češnjak iz ekološkog uzgoja smatra se nutritivno kvalitetnijim u odnosu na češnjak iz konvencionalnog uzgoja. Glavni cilj ovog diplomskog rada bio je utvrditi razlike u kemijskom i nutritivnom sastavu lukovica češnjaka porijeklom iz ekološkog i konvencionalnog uzgoja. U svrhu utvrđivanja nutritivnog sastava provedene su sljedeće analize: sadržaj suhe tvari (%), sadržaj topljive suhe tvari (%), sadržaj ukupnih kiselina (%), pH- vrijednost, sadržaj vitamina C (mg/100 g svježe tvari), sadržaj ukupnih fenola: flavonoida i neflavonoida (mg GAE/100 g svježe tvari) i antioksidacijski kapacitet. Temeljem dobivenih rezultata može se zaključiti kako češnjak iz ekološkog uzgoja pokazuje značajno veću nutirtivnu kvalitetu posebice u sadržaju fenolnih spojeva i vitamina C.
češnjak, ekološki uzgoj, vitamin C, polifenoli, antioksidacijski kapacitet
nije evidentirano
engleski
Nutrient composition of garlic from organic and conventional breeding
nije evidentirano
garlic, ecological production, vitamin C, polyphenol, antioxidant capacity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
29.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb