Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Nutritivni sastav češnjaka (Allium sativum L.)iz ekološkog i konvencionalnog uzgoja (CROSBI ID 413845)

Ocjenski rad | diplomski rad

Franjić, Antonija Nutritivni sastav češnjaka (Allium sativum L.)iz ekološkog i konvencionalnog uzgoja / Voća, Sandra (mentor); Šic Žlabur, Jana (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Franjić, Antonija

Voća, Sandra

Šic Žlabur, Jana

hrvatski

Nutritivni sastav češnjaka (Allium sativum L.)iz ekološkog i konvencionalnog uzgoja

Češnjak (Allium sativum L.) je jedna od najpopularnijih vrsta iz porodice lukova koja sadrži brojne biološki aktivne tvari, uključujući minerale, vitamine, aminokiseline i polifenolne spojeve koji pokazuju značajnu antioksidacijsku aktivnost. Na nutritivna svojstva i sadržaj bioaktivnih komponenata utječu klimatski uvjeti, ekotip i način uzgoja, a češnjak iz ekološkog uzgoja smatra se nutritivno kvalitetnijim u odnosu na češnjak iz konvencionalnog uzgoja. Glavni cilj ovog diplomskog rada bio je utvrditi razlike u kemijskom i nutritivnom sastavu lukovica češnjaka porijeklom iz ekološkog i konvencionalnog uzgoja. U svrhu utvrđivanja nutritivnog sastava provedene su sljedeće analize: sadržaj suhe tvari (%), sadržaj topljive suhe tvari (%), sadržaj ukupnih kiselina (%), pH- vrijednost, sadržaj vitamina C (mg/100 g svježe tvari), sadržaj ukupnih fenola: flavonoida i neflavonoida (mg GAE/100 g svježe tvari) i antioksidacijski kapacitet. Temeljem dobivenih rezultata može se zaključiti kako češnjak iz ekološkog uzgoja pokazuje značajno veću nutirtivnu kvalitetu posebice u sadržaju fenolnih spojeva i vitamina C.

češnjak, ekološki uzgoj, vitamin C, polifenoli, antioksidacijski kapacitet

nije evidentirano

engleski

Nutrient composition of garlic from organic and conventional breeding

nije evidentirano

garlic, ecological production, vitamin C, polyphenol, antioxidant capacity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

38

29.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)