Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodatka inulina HD i TEX na koagulaciju i fermentaciju jogurta iz kravljeg mlijeka (CROSBI ID 335243)

Ocjenski rad | diplomski rad

Selić, Melita Utjecaj dodatka inulina HD i TEX na koagulaciju i fermentaciju jogurta iz kravljeg mlijeka / Hardi, Jovica (mentor); Slačanac, Vedran (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2002

Podaci o odgovornosti

Selić, Melita

Hardi, Jovica

Slačanac, Vedran

hrvatski

Utjecaj dodatka inulina HD i TEX na koagulaciju i fermentaciju jogurta iz kravljeg mlijeka

U radu je praćen utjecaj dodatka različitih vrsta i udjela inulina na kinetiku fermentacije i koagulacije jogurta. Inulin je snažan prebiotik, odnosno služi kao hrana probiotskim kulturama u ljudskom organizmu. Poboljšava teksturu i voluminoznost prehrambenih proizvoda, te može poslužiti kao zamjena za mast i šećer. U uzorcima s različitim udjelima inulina HD i TEX praćene su promjene pH vrijednosti, udjela mliječne kiseline te reoloških parametara. Rezultati su pokazali da povećanjem udjela dodanog inulina rastu u pozitivnom smjeru vrijednosti praćenih reoloških parametara proizvoda. Dodatak inulina do 3% ubrzavao je fermentaciju uzoraka jogurta.

jogurt; inulin; fermentaciija; gruš

nije evidentirano

engleski

The influence of addition of inulin HD and TEX to coagulation and fermentation yoghurt from cow milk

nije evidentirano

yoghurt; inulin; fermentation; coagulum

nije evidentirano

Podaci o izdanju

61

10.01.2002.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija