Utjecaj dodatka inulina HD i TEX na koagulaciju i fermentaciju jogurta iz kravljeg mlijeka (CROSBI ID 335243)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Selić, Melita
Hardi, Jovica
Slačanac, Vedran
hrvatski
Utjecaj dodatka inulina HD i TEX na koagulaciju i fermentaciju jogurta iz kravljeg mlijeka
U radu je praćen utjecaj dodatka različitih vrsta i udjela inulina na kinetiku fermentacije i koagulacije jogurta. Inulin je snažan prebiotik, odnosno služi kao hrana probiotskim kulturama u ljudskom organizmu. Poboljšava teksturu i voluminoznost prehrambenih proizvoda, te može poslužiti kao zamjena za mast i šećer. U uzorcima s različitim udjelima inulina HD i TEX praćene su promjene pH vrijednosti, udjela mliječne kiseline te reoloških parametara. Rezultati su pokazali da povećanjem udjela dodanog inulina rastu u pozitivnom smjeru vrijednosti praćenih reoloških parametara proizvoda. Dodatak inulina do 3% ubrzavao je fermentaciju uzoraka jogurta.
jogurt; inulin; fermentaciija; gruš
nije evidentirano
engleski
The influence of addition of inulin HD and TEX to coagulation and fermentation yoghurt from cow milk
nije evidentirano
yoghurt; inulin; fermentation; coagulum
nije evidentirano
Podaci o izdanju
61
10.01.2002.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek