Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj uparavanja na poboljšanje nutritivnog sastava oljuštenog ječma (CROSBI ID 413854)

Ocjenski rad | diplomski rad

Horvatić, Tomislava Utjecaj uparavanja na poboljšanje nutritivnog sastava oljuštenog ječma / Matin, Ana (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Horvatić, Tomislava

Matin, Ana

hrvatski

Utjecaj uparavanja na poboljšanje nutritivnog sastava oljuštenog ječma

Ječam (Hordeum (sativum) vulgare) se smatra jednom od najstarijih uzgajanih kultura na svijetu, a potječe iz jugoistočne Azije i Etiopije. U prošlosti je bio izuzetno “popularna” žitarica te se puno koristila za ljudsku prehranu, danas zauzima četvrto mjesto u proizvodnji žitarica. Osnovna svrha uzgoja ječma danas je za potrebe stočarstva i za pivarsku industriju, gdje se koristi u obliku slada. Mali postotak uzgojenog ječma koristi se za ljudsku prehranu u obliku ječmene kaše tj. oljuštenog zrna ječma. Prilikom prerade zrna ječma za potrebe prehrane ljudi, ječmu se skida ljuska te takvo zrno ječma ima smanjenu nutritivnu vrijednost. Kako bi se poboljšala nutritivna svojstva ječma nakon ljuštenja, ono se je podvrgnulo termičkom tretmanu uparavanja zbog želatinizacije škroba. Stoga je bilo potrebno provesti istraživanje nutritivnih svojstava oljuštenog zrna ječma prije i poslije metode uparavanja (“cooking” postupak) i sušenja te odrediti utjecaj takve termičke dorade na nutrituvni sastav zrna.

ječam, oljušteni ječam, uparavanje, sušenje

nije evidentirano

engleski

Impact of cooking on the nutritional composition of pelled barley grain

nije evidentirano

barley, hulled barley, steaming, dryin

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48

08.05.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)