Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Nutritivna i energetska iskoristivost pira (Triticum spelta) (CROSBI ID 413887)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jovičić Nives Nutritivna i energetska iskoristivost pira (Triticum spelta) / Matin, Ana (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, 2015

Podaci o odgovornosti

Jovičić Nives

Matin, Ana

hrvatski

Nutritivna i energetska iskoristivost pira (Triticum spelta)

Pir, krupnik ili dinkel (Lat. Triticum spelta) jedna je od najstarijih žitarica, a potiče iz Azije. Od brončanog doba do srednjeg vijeka u Europi je bio vrlo važna žitarica međutim, uglavnom je bio zamijenjen drugim vrstama pšenice (Triticum aestivum i Triticum durum). Ova žitarica ponovno je dobila pažnju u protekla dva desetljeća zbog mogućnosti organskog uzgoja obzirom zahtijeva upotrebu manje gnojiva i pesticida u odnosu na običnu pšenicu. Zrno pira prerađuje se u različite svrhe dok pljeve, pljevice te stabljika zaostaju kao nusproizvod stoga je od značaja provesti istraživanje kako bi se utvrdila nutritivna svojstva zrna te energetska (goriva) svojstva pljeve i pljevice te stabljike pira. U radu su obuhvaćene dvije sorte pira Bc Vigor i Ostro. Nakon prikupljenih i homogeniziranih uzoraka za svaku sortu određen je kemijski sastav (nutritivna svojstva) zrna te energetska svojstva pljeva i pljevica te stabljike pira. Nutritivna svojstava zrna određena su prema standardnim metodama: sadržaj vode, pepela, škroba, proteina i masti. Od energetskih svojstava, u pljevama i pljevicama te stabljici pira, prema standardnim metodama određen je sadržaj vode, pepela, koksa, fiksirani ugljik, gornja i donja ogrjevna vrijednost (Hg i Hd) te sadržaj ugljika (C), vodika (H), dušika (N), sumpora, i kisika (O). Rezultati dobiveni u ovom istraživanju pokazali su da su pljeve i pljevice te stabljika pira, kao ostatak nakon upotrebe zrna u prehrambene svrhe, vrlo kvalitetna sirovina za proizvodnju energije, ponajviše zbog svoje visoke ogrjevne vrijednosti, većeg sadržaja koksa i manjeg sadržaja vode. To potvrđuju i dobiveni rezultati gornje ogrjevne vrijednosti od 17, 367 MJ/kg u stabljici i 16, 650 MJ/kg u pljevama i pljevicama sorte Bc Vigor, odnosno 17, 224 MJ/kg u stabljici i 16, 402 MJ/kg u pljevama i pljevicama kod sorte Ostro.

pir, nutritivna svojstva, biomasa, energija

nije evidentirano

engleski

Nutrtion and energy properties of spelt (Triticum spelta L.)

nije evidentirano

spelt, nutritional properties, biomass, energy,

nije evidentirano

Podaci o izdanju

64

15.07.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)