Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodatka dvovalentnih kationa na teksturu jogurta od kravljeg i kozjeg mlijeka tijekom proizvodnje (CROSBI ID 335247)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bareš, Vesna Utjecaj dodatka dvovalentnih kationa na teksturu jogurta od kravljeg i kozjeg mlijeka tijekom proizvodnje / Hardi, Jovica (mentor); Slačanac, Vedran (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2002

Podaci o odgovornosti

Bareš, Vesna

Hardi, Jovica

Slačanac, Vedran

hrvatski

Utjecaj dodatka dvovalentnih kationa na teksturu jogurta od kravljeg i kozjeg mlijeka tijekom proizvodnje

U radu je ispitan utjecaj dodatka dvovalentnih iona kalcija i kadmija na teksturu, odnosno tijek fermentacije i reološka svojstva pri proizvodnji jogurta od kravljeg i kozjeg mlijeka. Korišteno je mlijeko obrađeno UHT ppostupkom. Inokulacija je provedena na temperaturi 38, 5 0C s 2% aktivirane jogurtne kulture. Nakon inokulacije dodan je 1 ml odabrane otopine kationa. Kationi su dodavani u obliku CaCl2 i CdCl2 u koncentracijama od 0, 15 ; 0, 30 ; 0, 50 ; 0, 75 i 1, 00 mmol/L. fermentacija je u svim uzorcima, kod obje vrste mlijeka praćena tijekom 4 sata ; mjerenjem pH vrijednosti, titracijske kiselosti, elektrokemijskog potencijala i reoloških svojstava. rezultati rada pokazali su da dodatak kalcija povoljno utječe na teksturalne osobine jogurta od kozjeg i kravljeg mlijeka. U uzorcima s dodatkom kadmija nije došlo do fermentacije, te stoga ni do grušanja.

jogurt; kalcij; kadmij; tekstura; kravllje mlijeko; kozje mlijeko

nije evidentirano

engleski

Influence of bivalent cations on texture of yoghurt from cow and goat milk during fermentation

nije evidentirano

yoghurt; cow milk; goat milk; texture; fermentation; bivalent cations

nije evidentirano

Podaci o izdanju

47

19.04.2002.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Kemija, Prehrambena tehnologija