Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodatka bučine pogače u krmnu smjesu na proizvodne rezultate brojlerskih pilića (CROSBI ID 414145)

Ocjenski rad | diplomski rad

Babić-Alagić, Jelena Utjecaj dodatka bučine pogače u krmnu smjesu na proizvodne rezultate brojlerskih pilića / Janječić, Zlatko (mentor); Bedeković, Dalibor (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Babić-Alagić, Jelena

Janječić, Zlatko

Bedeković, Dalibor

hrvatski

Utjecaj dodatka bučine pogače u krmnu smjesu na proizvodne rezultate brojlerskih pilića

Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka bučine pogače na proizvodne rezultate brojlerskih pilića. U istraživanju je korišteno 360 pilića (Ross 308) koji su slučajnim odabirom raspoređeni u 12 skupina (4 kontrolne i 8 pokusnih). Pilići kontrolnog hranidbenog tretmana (K) hranjeni su komercijalnim krmnim smjesama dok je pilićima iz pokusnih hranidbenih tretmana (P-5 i P-10) dio sojine sačme zamijenjen s bučinom pogačom. Tijekom tova praćeno je kretanje tjelesne mase, konzumacija i mortalitet. Nakon 42 dana tova brojleri su klaonički obrađeni te su provedena mjerenja u svrhu utvrđivanja randmana i udjela osnovnih dijelova u trupu. Prosječne vrijednosti tjelesnih masa 42. dana bile su statistički značajno različite između svih skupina međusobno s time da je najveća masa ostvarena u kontrolnoj, a najmanja u pokusnoj skupini P 10. Ukupna konverzija krmne smjese bila je najveća u pokusnoj skupini P-10, ali bez statistički značajne razlike. Nešto viši randman utvrđen je u pokusnim skupinama P-5 i P -10 no, statistički značajna razlika utvrđena je samo između kontrolne skupine i pokusne skupine P-10. Na osnovi dobivenih rezultata možemo zaključiti da je dodatak od 5 i 10 % bučine pogače u smjese za hranidbu brojlera imao značajan utjecaj na proizvodne rezultate. No, za konačnu ocjenu mogućnosti zamjene dijela sojine sačme bučinom pogačom potrebno je istražiti utjecaj dodatka pogače na fizikalno kemijska svojstva mesa te na ekonomski rezultat tova.

bučina pogača, konverzija, pilići, randman, tjelesna masa

nije evidentirano

engleski

Effect of pumpkin seed meal in broiler feed on production results of broiler chickens

nije evidentirano

pumpkin cake, broiler, body weight, feed conversion rate, carcass ratio

nije evidentirano

Podaci o izdanju

28

29.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)