Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodatka dvovalentnih kationa na teksturu ABT kulture od kozjeg i kravljeg mlijeka tijekom proizvodnje (CROSBI ID 335258)

Ocjenski rad | diplomski rad

Glavaš, Barbara Utjecaj dodatka dvovalentnih kationa na teksturu ABT kulture od kozjeg i kravljeg mlijeka tijekom proizvodnje / Hardi, Jovica (mentor); Slačanac, Vedran (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2002

Podaci o odgovornosti

Glavaš, Barbara

Hardi, Jovica

Slačanac, Vedran

hrvatski

Utjecaj dodatka dvovalentnih kationa na teksturu ABT kulture od kozjeg i kravljeg mlijeka tijekom proizvodnje

Cilj rada bio je ispitati utjecaj dodatka kalcija i kadmija na tijek fermentacije i reološka svojstva ABT kulture od kravljeg i kozjeg mlijeka. Mlijeko je prije inokulacije toplinski obrađeno UHT postupkom. Inokulacija je provedena DVS ABT kulturom na 37 0C. Kationi su dodavani u obliku otopina CdCl2 i CaCl2 u koncentracijama: 0, 15 ; 0, 30 ; 0, 50 ; 0, 75 i 1, 00 mmol/L. Fermentacija je u uzorcima s kadmijem praćena tijekom 6 sati, u uzorcima s kalcijem u kravljem mlijeku 5, 5 sati, a s kalcijem u kozjem mlijeku 5 sati. tijekom tog vremena praćene su promjene kiselosti, kemijskog potencijala i reoloških parametara. rezultati dobiveni za uzorke s kadmijem pokazuju da do fermentacije nije došlo. Kadmij ion se pokazao kao snažan inhibitor rasta mliječno kiselih bakterija za proizvodnju ABT kulture. Posljedica toga bio je izostanak grušanja. Nasuprot tome, dodatak kalcija povoljno je djelovao na teksturalne osobine ABT kulture. Taj je utjecaj bio jače izražen u kravljem mlijeku. Od svih ispitivanih proizvoda (bez obzira na vrstu mlijeka) najbolja reološka svojstva imao je uzorak s dodatkom 0, 50 mmol CaCl2.

kadmij; kalcij; ABT kultura; kravlje i kozje mlijeko; tekstura

nije evidentirano

engleski

Influence of divalent cations on texture of ABT culture from cow and goat milks during fermentation

nije evidentirano

cadmium; calcium; ABT culture; cows and goats milk; texture

nije evidentirano

Podaci o izdanju

46

19.04.2002.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija