Utjecaj dodatka ortofosforne kiseline u tovu pilića na fizikalno-kemijska svojstva mesa (CROSBI ID 414190)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Graberec, Ivan
Bedeković, Dalibor
Kaić, Ana
hrvatski
Utjecaj dodatka ortofosforne kiseline u tovu pilića na fizikalno-kemijska svojstva mesa
Cilj ovog diplomskog rada bio je utvrditi utjecaj dodatka ortofosforne kiseline na fizikalno-kemijska svojstva pilećeg mesa. U istraživanje je bilo uključeno 200 komercijalnih hibrida tovnih pilića Ross 308 podijeljenih u četiri skupine sa dva ponavljanja, ovisno o udjelu ortofosforne kiseline koja je bila dodana u vodu za piće (0 ; 0, 4 ; 0, 5 ; 0, 65 %). Nakon završetka pokusa s dobi pilića od 42 dana te uobičajene klaoničke obrade obavljena su mjerenja fizikalno-kemijskih svojstava (vrijednost pH15, pH24, pokazatelja boje (L*, a*, b*), gubitka mesnog soka (DL24, DL48) i kala kuhanja (CL)) na 20 pilećih trupova odnosno na 5 trupova iz svake skupine. Statističkom obradom nisu utvrđene značajne razlike (p>0, 05) u fizikalno-kemijskim pokazateljima kakvoće (pH15, pH24, pokazatelja boje L*, a*, b*, DL24, DL48, CL) mesa između komercijalnih hibirda tovnih pilića Ross 308 bez dodatka ortofosforne kiseline (kontrolna skupina) i s dodacima ortofosforne kiseline (0, 4 ; 0, 5 ; 0, 65 %). Statistički značajne razlike nisu utvrđene niti između skupina s različitim razinama dodataka ortofosforne kiseline. Stoga s obzirom na rezultate predmetnog istraživanja možemo zaključiti da nema opravdanog razloga za uvođenje dodatka ortofosforne kiseline u hranu pilića koji bi posljedično tome utjecao na fizikalno-kemijska svojstva njihova mesa. No unatoč tome, svakako treba uzeti u obzir rezultate prethodnih istraživanja, njihove učinke na meso pilića i trendove u peradarskoj industriji te u bližoj budućnosti razmotriti mogućnost provođenja novih istraživanja s većim brojem jedinki.
fizikalno-kemijska svojstva ; meso ; ortofosforna kiselina ; pilići
nije evidentirano
engleski
Influence of ortophosphoric acid on the physico-chemical composition of chicken meat
nije evidentirano
chickens, meat, ortophosphoric acid ; physico-chemical properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
29.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb