Utjecaj dodatka ortofosforne kiseline na proizvodne rezultate tovnih pilića (CROSBI ID 414195)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Leš, Matej
Bedeković, Dalibor
hrvatski
Utjecaj dodatka ortofosforne kiseline na proizvodne rezultate tovnih pilića
Visoka produktivnost te učinkovita konverzija hrane kao imperativi u suvremenoj stočarskoj proizvodnji mogu se ostvariti upotrebom određenih dodataka u hranidbi životinja. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka proizvoda na bazi ortofosforne kiseline u tovu hibridnih pilića, odnosno utvrditi kretanje tjelesne mase, konverziju krmne smjese i mortalitet pilića koji su u vodu za piće dobivali 0, 1 i 0, 2 % dodatka na bazi ortofosforne kiseline te ih usporediti sa proizvodnim rezultatima kontrolne skupine pilića. U pokusu je korišteno 120 muških jednodnevnih pilića (Ross 308) podijeljenih na tri skupine (kontrolnu skupinu pilića i dvije pokusne skupine). Nakon tova u trajanju od 42 dana i obrade prikupljenih podataka može se zaključiti da se dodatak ortofosforne kiseline u koncentraciji od 0, 1 %, za razliku od dodatka u koncentraciji 0, 2 %, može preporučiti u tovu hibridnih pilića pošto su se proizvodni rezultati (konverzija hrane i mortalitet) pokazali kao statistički značajno bolji u odnosu na ostale skupine u istraživanju.
brojleri, ortofosforna kiselina, dodaci u hranidbi
nije evidentirano
engleski
Influence of orthophosphoric acid addition on broiler production results
nije evidentirano
broilers, ortophosphoric acid, feed additives
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
29.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb