Utjecaj dodatka maslačka u krmne smjese za kokoši nesilice na boju žutanjka (CROSBI ID 414198)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Maljik, Ivana
Bedeković, Dalibor
hrvatski
Utjecaj dodatka maslačka u krmne smjese za kokoši nesilice na boju žutanjka
Visoka produktivnost te učinkovita konverzija hrane kao imperativi u suvremenoj stočarskoj proizvodnji mogu se ostvariti upotrebom određenih dodataka u hranidbi životinja. S druge strane djelovanje pojedinih dodataka hrani može biti usmjereno ka povećanju kvalitete proizvoda. U tu svrhu, hrani za perad se dodaju pigmenti (karotenoidi i ksantofili) radi postizanja poželjne žute boje potkožne masti i žutanjka jajeta. Stoga je cilj ovoga istraživanja bio utvrditi utjecaj dodatka maslačka s udjelom od 1 i 3 % u krmnim smjesama za kokoši nesilice na proizvodne rezultate (broj jaja, visinu nesivosti, konverziju krmne smjese) i pokazatelje kakvoće jaja (masa, indeks oblika, čvrstoću ljuske, boju žutanjka, pH). Istraživanje je provedeno na 45 kokoši nesilica na koje su primijenjena tri različita hranidbena tretmana. Kontrolna skupina kokoši (K) hranjena je konvencionalnom krmnom smjesom za kokoši nesilice koja je u svom sastavu imala sintetski pigment, dok je u dvjema pokusnim skupinama sintetski pigment zamijenjen s dodatkom maslačka od 1 i 3 % (M1 i M3). Nakon obrade prikupljenih podataka može se zaključiti da dodatak maslačka u krmne smjese za kokoši nesilice nije utjecao na proizvodne rezultate kao ni većinu pokazatelja kakvoće jaja. Značajan utjecaj utvrđen je tek za pokazatelje boje žutanjka CIE (L*, a*, b*) i YCF, gdje je u odnosu na kontrolnu skupinu utvrđena statistički značajna razlika.
boja žutanjka, kakvoća jaja, maslačak, proizvodni rezultati
nije evidentirano
engleski
Influence of dandelion on egg yolk colour
nije evidentirano
yolk colour, egg quality, dandelion, production results
nije evidentirano
Podaci o izdanju
22
25.04.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb