Utjecaj dodatka algi u krmne smjese kokoši nesilica na kvalitetu jaja (CROSBI ID 414217)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Tolić, Antonela
Janječić, Zlatko
Bedeković, Dalibor
hrvatski
Utjecaj dodatka algi u krmne smjese kokoši nesilica na kvalitetu jaja
Peradarstvo u Hrvatskoj je jedna od najrazvijenijih grana stočarstva sa dugom tradicijom i mnoštvom dobrih segmenata za daljnji razvoj, kako na velikim farmama, tako i na manjim obiteljskim gospodarstvima. Uzevši u obzir svjetski trend rasta osviještenosti o vlastitom zdravlju i prehrambenim navikama, potrošači konzumnih kokošjih jaja sve više traže proizvod koji će imati veću hranjivu vrijednost, a to se najviše odnosi na sastav Omega 3 masnih kiselina. Navedena istraživanja su nam pokazala kako osim ribljeg ulja, koje je jedan od osnovnih izvora Omega 3 masnih kiselina, alge predstavljaju dobar izvor Omega 3 masnih kiselina jer je njihov masno-kiselinski sastav jako sličan masno-kiselinskom sastavu riba (Herber i Van Elswyk, 1996). Osim niza prednosti koje ovaj proizvod donosi za ljudsko zdravlje, također ne smijemo zapostaviti ni dobrobit koju imaju same životinje. Dakle, aktualna istraživanja daju dokaze da ćemo, ukoliko unaprijedimo našu prehranu na način kako nam se sugerira, imati dulji i kvalitetniji život. Industrija hrane, među ostalim i ona dotaknuta u ovom prikazu, je tu da nas uvjeri da činimo pravu stvar kupnjom baš tog proizvoda.
alge, kokoši nesilice, krmne smjese, kvaliteta jaja
nije evidentirano
engleski
Influence of algae addition in feed mixtures of laying hens on egg quality
nije evidentirano
algae, laying hens, feed mixtures, egg quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
21
20.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb