Upotreba bučine pogače u hranidbi peradi (CROSBI ID 414248)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Banović, Marko
Janječić, Zlatko
Bedeković, Dalibor
njemački
Upotreba bučine pogače u hranidbi peradi
Buča je kultura koja u današnje vrijeme zauzima sve veći značaj u uljarskoj industriji. Zbog nutritivnih osobina i povoljnog djelovanja na ljudski organizam, bučino ulje predstavlja proizvod koji je sve poželjniji, te proizvodnja ima uzlaznu putanju. Postepeno zauzimanje jedne od važnih grana u poljoprivrednoj proizvodnji, veže za sebe niz drugih stavki. Jednu od glavnih zauzima industrija za preradu buče i dobivanje bučinog ulja. Postupkom dobivanja ulja stvaraju se ostatci koji i dalje sadrže određenu količinu ulja, te drugih važnih sastojaka. Masa koja ostane nakon prešanja i izdvajanja ulja se naziva bučina pogača. Ostatak ulja nakon prešanja do gotovo 10 % daje pogači visoku ješnost, a iznimno visok udio proteina (57-60 %) pogaču kandidira za proteinsko krmivo u hranidbi stoke. Cilj rada je utvrditi na koji način i u kojoj mjeri bučina pogača sudjeluje kod hranidbe peradi. Također provodimo usporedbe prvenstveno sa pogačama drugih kultura, a neizostavna je usporedba kvalitete mesa peradi što ujedno određuje i tržišnu cijenu. Postizanje više cijene na tržištu ne znači nužno brža proizvodnja poput smanjenja broja dana u turnusu, nego smanjeni izdatci tokom proizvodnje i dobivanje što kvalitetnijeg proizvoda. Bučina pogača uvelike predstavlja odličan izbor kao dodatak u hranidbi peradi.
buča, bučina pogača, bučino ulje
nije evidentirano
engleski
The use of pumpkin cake in poultry nutrition
nije evidentirano
pumpkin, pumpkin cake, pumpkin seed oil
nije evidentirano
Podaci o izdanju
19
29.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb