Primjena mezofilne, termofilne, jogurtne i probiotičke kulture u proizvodnji fermentiranih mliječnih napitaka (CROSBI ID 335262)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Majsec, Ivana
Hardi, Jovica
Slačanac, Vedran
hrvatski
Primjena mezofilne, termofilne, jogurtne i probiotičke kulture u proizvodnji fermentiranih mliječnih napitaka
U radu je praćen utjecaj četiri vrste kulture na fermentaciju i koagulaciju: jogurta, aktivirane monokulture Lactobacillus acidophilus DDS1 (acidofil), DVS oblika ABT kulture (probiotički jogurt) i miješane termofilno-mezofilno-probiotičke (TMP) kulture. Tijekom fermentacije mjereni su udjeli mliječne kiseline i pH vrijednost. Reološka svojstva tijekom fermentacije određivana su rotacionim viskozimetrom, te izraženi kao stacionarna smična faza. Metodom najmanjih kvadrata iz rezultata reoloških mjerenja izračunati su reološki parametri za sve uzorke. Rezultati provedenih ispitivanja pokazali su značajan utjecaj vrste i oblika inokulirane kulture na tijek fermentacije i koagulacije.
vrsta starter kulture; fermentacija; koagulacija; reološka svojstva; konzistencija
nije evidentirano
engleski
Appliance of mesophilic, thermophilic, probiotic and yoghurt starters for fermented milks production
nije evidentirano
starter culture; fermentation; coagulation; rheological properties; texture
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
09.05.2002.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek