Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Primjena mezofilne, termofilne, jogurtne i probiotičke kulture u proizvodnji fermentiranih mliječnih napitaka (CROSBI ID 335262)

Ocjenski rad | diplomski rad

Majsec, Ivana Primjena mezofilne, termofilne, jogurtne i probiotičke kulture u proizvodnji fermentiranih mliječnih napitaka / Hardi, Jovica (mentor); Slačanac, Vedran (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2002

Podaci o odgovornosti

Majsec, Ivana

Hardi, Jovica

Slačanac, Vedran

hrvatski

Primjena mezofilne, termofilne, jogurtne i probiotičke kulture u proizvodnji fermentiranih mliječnih napitaka

U radu je praćen utjecaj četiri vrste kulture na fermentaciju i koagulaciju: jogurta, aktivirane monokulture Lactobacillus acidophilus DDS1 (acidofil), DVS oblika ABT kulture (probiotički jogurt) i miješane termofilno-mezofilno-probiotičke (TMP) kulture. Tijekom fermentacije mjereni su udjeli mliječne kiseline i pH vrijednost. Reološka svojstva tijekom fermentacije određivana su rotacionim viskozimetrom, te izraženi kao stacionarna smična faza. Metodom najmanjih kvadrata iz rezultata reoloških mjerenja izračunati su reološki parametri za sve uzorke. Rezultati provedenih ispitivanja pokazali su značajan utjecaj vrste i oblika inokulirane kulture na tijek fermentacije i koagulacije.

vrsta starter kulture; fermentacija; koagulacija; reološka svojstva; konzistencija

nije evidentirano

engleski

Appliance of mesophilic, thermophilic, probiotic and yoghurt starters for fermented milks production

nije evidentirano

starter culture; fermentation; coagulation; rheological properties; texture

nije evidentirano

Podaci o izdanju

34

09.05.2002.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija