Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Hrana i anemija uslijed deficita željeza (CROSBI ID 414406)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Ćorluka, Sarah Hrana i anemija uslijed deficita željeza / Banjari, Ines (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2017

Podaci o odgovornosti

Ćorluka, Sarah

Banjari, Ines

hrvatski

Hrana i anemija uslijed deficita željeza

Deficit željeza dominantan je i jedan od glavnih uzroka anemije i predstavlja veliki zdravstveni problem kako u zemljama u razvoju, tako i u razvijenim zemljama. Anemiji prethodi deficit željeza, kojemu je glavni uzrok krvarenje ili nedovoljan unos hranom. Željezo je neophodno za funkcioniranje svih stanica u tijelu a deponira se u jetri. Zdravi organizam nema mehanizam eliminacije željeza iz organizma, te se uslijed nedovoljnog unosa željeza hranom zalihe iz jetre troše. Dakle, iz deficita željeza se postupna razvija anemija. Simptomi koji ukazuju na deficit željeza su brzo umaranje prilikom napora, krhki nokti, loša koncentracija, blijedost kože, a kod anemije posebice ako je prisutna dugi period može se javiti nepravilan rad srca, kratak dah, učestale glavobolje i značajan pad imuniteta. U homeostazi željeza izuzetno je važna apsorpcija iz hrane koje ovisi o obliku u kojem je željezo prisutno u određenoj hrani. Hemsko (hrana animalnog podrijetla) se bolje apsorbira i nehemsko željezo (hrana biljnog podrijetla) koje je i glavni izvor željeza u svakodnevnoj prehrani. Količina željeza koja će se apsorbirati, tzv. bioraspoloživost ovisi o nizu nutritivnih čimbenika koji promoviraju ili inhibiraju apsorpciju željeza. Najpoznatiji promotor apsorpcije je askorbinska kiselina (Vitamin C), dok su fitati (iz žitarica), kava i čaj odgovorni za inhibiciju. Kako bi se deficit željeza izbjegao potrebno je težiti raznovrsnoj prehrani. Hrana koja je bogat izvor željeza uključuje jetricu (npr. goveđa jetra), crveno meso, krupne ribe (npr. tuna), te mahunarke, sjemenke (npr. bučine i sesamove) i zeleno lisnato povrće. Uz to na tržištu postoji cijeli niz funkcionalnih proizvoda obogaćenih željezom koji mogu pomoći u globalnoj borbi protiv deficita željeza i vezanih zdravstvenih problema.

deficit željeza ; anemija ; željezo u hrani ; bioraspoloživost ; funkcionalna hrana

nije evidentirano

engleski

Food and iron deficiency anaemia

nije evidentirano

iron deficiency ; anaemia ; iron in foods ; bioavailability ; functional foods

nije evidentirano

Podaci o izdanju

21

29.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija