Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Valorizacija nusproizvoda prehrambene industrije kroz razvoj nutritivno obogaćenih finih pekarskih proizvoda (CROSBI ID 653229)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Fišteš, Aleksandar ; Pajin, Biljana ; Petrović, Jovana ; Lončarević, Ivana ; Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun Valorizacija nusproizvoda prehrambene industrije kroz razvoj nutritivno obogaćenih finih pekarskih proizvoda // Book of abstracts of the 10th International Scientific and Professional Conference With Food to Health / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017. str. 143-143

Podaci o odgovornosti

Fišteš, Aleksandar ; Pajin, Biljana ; Petrović, Jovana ; Lončarević, Ivana ; Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun

hrvatski

Valorizacija nusproizvoda prehrambene industrije kroz razvoj nutritivno obogaćenih finih pekarskih proizvoda

Nusproizvodi prehrambene industrije predstavljaju jeftinu i lako dostupnu sirovinu sa velikim nutritivnim potencijalom. Podrijetlom iz različitih grana prehrambene industrije, mogu predstavljati značajan izvor proteina, prehrambenih vlakana i drugih biološki vrijednih komponenti, ali s druge strane često su nestabilni i skloni biorazgradnji. Ekstrudiranjem se značajno povećava njihova stabilnost, a time i mogućnost njihove implementacije u prehrambene proizvode. Zastupljenost keksa i srodnih proizvoda u strukturi dnevnog obroka omogućava da se promjenom njihovog sastava pojedine nutritivno vrijedne komponente uspješno uvedu u prehranu ljudi. Ipak, svaka promjena u sirovinskom sastavu neminovno utječe na kvalitetu proizvoda. Odstupanje od uobičajenog okusa, izgleda ili boje za danu vrstu proizvoda može rezultirati odbacivanjem proizvoda od strane potrošača i neuspjehom na tržištu. Dodatak pojedinih nusproizvoda prehrambene industrije u proizvodni proces ima za cilj povećanje nutritivne vrijednosti finalnih proizvoda, njihovu bolju valorizaciju u ekonomskom pogledu i smanjenje ukupnog otpada. U radu će biti dan pregled dosadašnjih rezultata istraživanja po pitanju fizikalno-kemijskih karakteristika ekstrudata kukuruzne krupice obogaćene pivskim tropom, pšeničnom klicom, izluženim repinim rezancima i tropom jabuke, a zatim i utjecaja zamjene dijela pšeničnog brašna navedenim dodacima na reološka svojstva tijesta i karakteristike tvrdog keksa i čajnog peciva (senzorska ocjena, tehnološka svojstva, nutritivna vrijednost).

prehrambena industrija ; nusproizvodi ; keks ; karakteristike proizvoda

nije evidentirano

engleski

Valorisation of food industry by-products through the development of nutritionally enriched cookies and crackers

nije evidentirano

food industry ; by-products ; cookies ; product characteristics

nije evidentirano

Podaci o prilogu

143-143.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli

978-953-7005-49-8

2232-9536

Podaci o skupu

10. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja ( 10th International Scientific and Professional Conference With food to health )

predavanje

12.10.2017-13.10.2017

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija