Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Formulacija tahine sa medom kao funkcionalni proizvod (CROSBI ID 653243)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Pirić, Alma ; Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago, Šabanović, Marizela ; Banjari, Ines ; Muharemagić, Amina Formulacija tahine sa medom kao funkcionalni proizvod // Book of abstracts of the 10th International Scientific and Professional Conference With Food to Health / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017. str. 68-69

Podaci o odgovornosti

Pirić, Alma ; Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago, Šabanović, Marizela ; Banjari, Ines ; Muharemagić, Amina

hrvatski

Formulacija tahine sa medom kao funkcionalni proizvod

Uvod: Med je najpoznatiji primarni proizvod pčelarstva. S obzirom na kvalitetu, kemijski sastav i utjecaj na zdravlje, med predstavlja namirnicu široke upotrebe kako u osnovnom obliku tako i obogaćen drugim funkcionalnim komponentama. Takva komponenta je tahin, pasta koja se dobiva mljevenjem sezama. Kombinacija meda i tahina je prisutna u brojnim kulinarskim receptima. Cilj i metode rada: Cilj rada bio je prezentirati sastojke tahina i meda te njihov potencijalni utjecaj na zdravlje ljudi u kombinaciji s medom. Rezultati: Tahin osim proteina i lipida sadrži grupu fenilpropanoidnih spojeva lignana koji imaju antioksidativnu aktivnost, smanjuju razinu kolesterola, povećavaju oksidaciju enzima masnih kiselina jetre i pokazuju antihipertenzivne efekte. Dvije glavne grupe lignana u sjemenkama sezama su lignani topljivi u mastima (sezamin, sezamolin, sezaminol, sezamolinol i pinorezinol) i glikozilirani lignani topljivi u vodi (sezaminol triglikozidi, pinorezinol triglikozidi, sezaminol monoglikozidi, pinorezinol monoglikozidi i dva izomera pinoresinol diglikozidi i sesaminol diglikozidi). Značajan je β-sitosterol u sezamovom ulju gdje je dominantan, zatim kampesterol i stigmasterol. Fitosteroli se koriste kao dodatak prerađenoj hrani koja se označava kao „hrana koja smanjuje kolesterol“. Tahin sadrži fitate koji su značajni u prevenciji raka, ali su i jaki helatori kao i fitati. Visok sadržaj fitinske i oksalne kiseline u sezamu ograničava bioiskoristivost minerala i proteina iz sezama. U medu se nalaze nenutritivni biološki aktivni sastojci od kojih su značajni: polifenoli, flavonoidi, karotenoidi, terpeni, enzimi i drugi. Sadržaj aktivnih sastojaka je jako varijabilan i ovisi o strukturi ispaše medonosnih biljaka, a naročito sastavu nektara i polena. Fortifikacijom meda sa funkcionalnim komponentama poput tahina dobiva se proizvod sa dodanom vrijednošću koji može imati povoljnije djelovanje na organizam. Mogući su različiti omjeri kombinacije tahina i meda, a kombinacija makronutrijenata ovih proizvoda je komplementarna. Udio tahina može biti od 10 do 30 %. Veći udio daje dominantan okus tahina i smanjuje okus meda. Zaključak: Za razliku od meda, sastojci iz tahina su sporo probavljivi zbog visokog sadržaja proteina i lipida. Ova kombinacija sastojaka je izvanredna i kao takva predstavlja kompletnu hranu (proteini, ugljikohidrati, lipidi, vitamini, minerali) neophodnu za funkcioniranje organizma. Osim toga, ima specifičnu aromu i okus koji mogu biti prihvatljivi za veći broj konzumenata. Tahin sadrži sastojke koji poboljšavaju lipidni status organizma, djeluju na regulaciju krvnog tlaka, a sastojci meda daju energiju i jačaju imunosni sustav. Ova kombinacija zaslužuje dalja intenzivna istraživanja sa znanstveno utemeljenim tvrdnjama njihovog utjecaja na zdravlje.

med, tahin, funkcionalni proizvod

nije evidentirano

engleski

Formulation of tahini paste and honey as functional product

nije evidentirano

honey, tahini paste, functional product

nije evidentirano

Podaci o prilogu

68-69.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Book of abstracts of the 10th International Scientific and Professional Conference With Food to Health

Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli

978-953-7005-49-8

2234-9536

Podaci o skupu

10. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja ( 10th International Scientific and Professional Conference With food to health )

poster

12.10.2017-13.10.2017

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija