Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Primjena spektrometrije masa u kontroli zdravstvene sigurnosti hrane (CROSBI ID 653251)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Kovač, Marija ; Bulaić, Mateja ; Jaman, Dubravko ; Kovač, Tihomir ; Čupurdija, Edita Primjena spektrometrije masa u kontroli zdravstvene sigurnosti hrane // Book of abstracts of the 10th International Scientific and Professional Conference With Food to Health / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017. str. 79-79

Podaci o odgovornosti

Kovač, Marija ; Bulaić, Mateja ; Jaman, Dubravko ; Kovač, Tihomir ; Čupurdija, Edita

hrvatski

Primjena spektrometrije masa u kontroli zdravstvene sigurnosti hrane

Posljednjih godina sigurnost hrane je postala važno pitanje zahvaljujući incidentima vezanima za kontaminaciju različitih prehrambenih proizvoda, primjerice nedozvoljene koncentracije policikličkih aromatskih ugljikovodika u hladno prešanom ulju konoplje, akrilamida u keksima za djecu, mikotoksina u mlijeku ili pesticida u jabukama. Ovi i slični incidenti su povećali interes kupaca za više informacija o proizvodima koji dolaze do njihovog stola, te naglasile važnost primjene pouzdanih analitičkih metoda u kontroli zdravstvene sigurnosti hrane i zaštiti javnog zdravlja. Vezani sustavi tekućinske ili plinske kromatografije (eng. liquid and gas chromatography, LC i GC) sa spektrometrijom masa (eng. mass spectrometry, MS) predstavljaju snažan alat za nedvojbenu identifikaciju i kvantifikaciju kemijskih opasnosti sigurnosti hrane često prisutnih u vrlo niskim koncetracijama, kao što su okolišni kontaminanti (rezidue pesticida, poliklorirani bifenili i policiklički aromatski ugljikovodici), prirodni toksini (mikotoksini, biljni toksini) te toksikanti nastali proizvodnjom i obradom hrane (akrilamid). Uvođenje tandemske spektrometrije masa u analitiku hrane te vezanje s kromatografskim tehnikama omogućilo je istovremeno određivanje velikog broja spojeva u kompleksnim matricama (multimikotoksinske i multirezidualne metode) bez potrebe za dugotrajnom pripremom uzoraka.Stoga se LC-MS/MS i GC-MS/MS metode često navode kao metode od izbora kada je u pitanju otkrivanje i kvantificiranje različitih kontaminanata i rezidua u prehrambenim proizvodima.

sigurnost hrane ; spektrometrija masa ; kromatografija

nije evidentirano

engleski

Mass spectrometry in food safety control

nije evidentirano

food safety ; mass spectrometry ; chromatography

nije evidentirano

Podaci o prilogu

79-79.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Book of abstracts of the 10th International Scientific and Professional Conference With Food to Health

Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli

978-953-7005-49-8

Podaci o skupu

With Food to Health

predavanje

12.10.2017-13.10.2017

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija