UČESTALOST I KOLIČINA KONZUMACIJE POVRĆA U PREHRANI (CROSBI ID 653252)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Draganić, Antonija ; Mehkek, Mateja ; Levanić, Davor
hrvatski
UČESTALOST I KOLIČINA KONZUMACIJE POVRĆA U PREHRANI
Povrće obiluje bogatim sadržajem vitamina, mineralnih tvari, fitonutrijenata, antioksidansima i vlaknima. Cilj rada je ispitati koji faktori utječu na učestalost i količinu konzumacije povrća. Anonimno anketno istraživanje provedeno je putem internetske mreže na uzorku 47 ispitanika muškog i 202 ispitanika ženskog spola u dobi od 15 do 79 godina u svrhu obrade seminarske teme iz kolegija Dijetetika. Anketa koja je kreirana za ovo istraživanje sadrži 20 pitanja, od kojih su na dva ispitanici upisivali odgovor (dob, omiljeno povrće), a za ostalih 18 pitanja ispitanici su dobili mogućnost odabira jednog od višestruko ponuđenih odgovora prezentiranih udjelom ispitanika u istome. Podaci su obrađeni pomoću programskog alata MS Excel. Dobiveni rezultati govore o konzumaciji povrća na dnevnoj bazi kod 112 ispitanika, tri puta tjedno kod 131 ispitanika, a 6 uopće ne konzumira povrće i vezano je za sezonu. Način uzgoja povrća važan je 51 ispitaniku. Također, podaci nam daju uvid u način pripreme povrća, gdje 195 ispitanika pere povrće pod mlazom vode, a 35 ostavlja povrće u vodi. Sirovo i termički obrađeno povrće konzumira 164 ispitanika. 158 ispitanika smatra da cijena ima velik utjecaj na dobiveni rezultat o konzumaciji povrća. Samo 48 ispitanika ima vlastiti vrt, dok 248 kombiniraju povrće iz vlastitog uzgoja i kupnje.
povrće, pravilna prehrana, priprema povrća
nije evidentirano
engleski
FREQUENCY AND QUANTITY OF DIETARY VEGETABLE CONSUMPTION
nije evidentirano
vegetables, proper nutrition, vegetable preparation
nije evidentirano
Podaci o prilogu
10-10.
2017.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli
978-953-7005-49-8
Podaci o skupu
10. Međunarodno znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja
poster
12.10.2017-13.10.2017
Osijek, Hrvatska