Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UČESTALOST I KOLIČINA KONZUMACIJE POVRĆA U PREHRANI (CROSBI ID 653252)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Draganić, Antonija ; Mehkek, Mateja ; Levanić, Davor UČESTALOST I KOLIČINA KONZUMACIJE POVRĆA U PREHRANI // Hranom do zdravlja / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017. str. 10-10

Podaci o odgovornosti

Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Draganić, Antonija ; Mehkek, Mateja ; Levanić, Davor

hrvatski

UČESTALOST I KOLIČINA KONZUMACIJE POVRĆA U PREHRANI

Povrće obiluje bogatim sadržajem vitamina, mineralnih tvari, fitonutrijenata, antioksidansima i vlaknima. Cilj rada je ispitati koji faktori utječu na učestalost i količinu konzumacije povrća. Anonimno anketno istraživanje provedeno je putem internetske mreže na uzorku 47 ispitanika muškog i 202 ispitanika ženskog spola u dobi od 15 do 79 godina u svrhu obrade seminarske teme iz kolegija Dijetetika. Anketa koja je kreirana za ovo istraživanje sadrži 20 pitanja, od kojih su na dva ispitanici upisivali odgovor (dob, omiljeno povrće), a za ostalih 18 pitanja ispitanici su dobili mogućnost odabira jednog od višestruko ponuđenih odgovora prezentiranih udjelom ispitanika u istome. Podaci su obrađeni pomoću programskog alata MS Excel. Dobiveni rezultati govore o konzumaciji povrća na dnevnoj bazi kod 112 ispitanika, tri puta tjedno kod 131 ispitanika, a 6 uopće ne konzumira povrće i vezano je za sezonu. Način uzgoja povrća važan je 51 ispitaniku. Također, podaci nam daju uvid u način pripreme povrća, gdje 195 ispitanika pere povrće pod mlazom vode, a 35 ostavlja povrće u vodi. Sirovo i termički obrađeno povrće konzumira 164 ispitanika. 158 ispitanika smatra da cijena ima velik utjecaj na dobiveni rezultat o konzumaciji povrća. Samo 48 ispitanika ima vlastiti vrt, dok 248 kombiniraju povrće iz vlastitog uzgoja i kupnje.

povrće, pravilna prehrana, priprema povrća

nije evidentirano

engleski

FREQUENCY AND QUANTITY OF DIETARY VEGETABLE CONSUMPTION

nije evidentirano

vegetables, proper nutrition, vegetable preparation

nije evidentirano

Podaci o prilogu

10-10.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli

978-953-7005-49-8

Podaci o skupu

10. Međunarodno znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja

poster

12.10.2017-13.10.2017

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija