Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Jestivi klaonički nusproizvodi (CROSBI ID 414517)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Marić, Mihaela Jestivi klaonički nusproizvodi / Mastanjević, Krešimir (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2017

Podaci o odgovornosti

Marić, Mihaela

Mastanjević, Krešimir

hrvatski

Jestivi klaonički nusproizvodi

Nusproizvodi u mesnoj industriji dijele se na jestive, uvjetno jestive i nejestive. U ovom radu su navedeni i opisani jestivi klaonički nusproizvodi, te njihova primjena u prehrambenoj industriji. U jestive nusproizvode spadaju: mozak, jezik, grkljan, dušnik, srce, pluća, slezena, bubrezi i drugi. Isti se dobivaju sličnim postupcima koji uključuju pranje, cijeđenje, konačnu preradu te konzerviranje po potrebi. Iznesene su pozitivne i negativne strane jestivih proizvoda dobivenih u prerađivačkoj mesnoj industriji. Njihova konzumacija je češća u siromašnim zemljama zbog niske ekonomske i visoke nutritivne vrijednosti, međutim predstavljaju veliki problem za okoliš ukoliko se ne iskoriste. U budućnosti je moguće povećanje njihove primjene zbog napretka tehnoloških postupaka u prehrambenoj industriji.

klaonički nusproizvodi ; prerada ; iskoristivost ; nusproizvodi

nije evidentirano

engleski

Edible by-products

nije evidentirano

edible byproducts ; processing ; usability ; byproducts

nije evidentirano

Podaci o izdanju

18

28.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija