Jestivi klaonički nusproizvodi (CROSBI ID 414517)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Marić, Mihaela
Mastanjević, Krešimir
hrvatski
Jestivi klaonički nusproizvodi
Nusproizvodi u mesnoj industriji dijele se na jestive, uvjetno jestive i nejestive. U ovom radu su navedeni i opisani jestivi klaonički nusproizvodi, te njihova primjena u prehrambenoj industriji. U jestive nusproizvode spadaju: mozak, jezik, grkljan, dušnik, srce, pluća, slezena, bubrezi i drugi. Isti se dobivaju sličnim postupcima koji uključuju pranje, cijeđenje, konačnu preradu te konzerviranje po potrebi. Iznesene su pozitivne i negativne strane jestivih proizvoda dobivenih u prerađivačkoj mesnoj industriji. Njihova konzumacija je češća u siromašnim zemljama zbog niske ekonomske i visoke nutritivne vrijednosti, međutim predstavljaju veliki problem za okoliš ukoliko se ne iskoriste. U budućnosti je moguće povećanje njihove primjene zbog napretka tehnoloških postupaka u prehrambenoj industriji.
klaonički nusproizvodi ; prerada ; iskoristivost ; nusproizvodi
nije evidentirano
engleski
Edible by-products
nije evidentirano
edible byproducts ; processing ; usability ; byproducts
nije evidentirano
Podaci o izdanju
18
28.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek