Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Pršuti zaštićeni oznakom izvornosti na razini Europske unije (CROSBI ID 414518)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Domitrović, Darija Pršuti zaštićeni oznakom izvornosti na razini Europske unije / Mastanjević, Krešimir (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2017

Podaci o odgovornosti

Domitrović, Darija

Mastanjević, Krešimir

hrvatski

Pršuti zaštićeni oznakom izvornosti na razini Europske unije

U ovom radu objasnili smo značenje oznake izvornosti, te proizvodnju najpoznatijih pršuta s oznakom izvornosti na razini Europske unije. U Hrvatskoj je to Istarski pršut, visoke kvalitete proizveden na tradicionalan način. Proizvodnja ovog pršuta je jedinstvena u svijetu. Skidanje kože i potkožnog masnog tkiva, te sušenje na zraku razlikuje ga od ostalih pršuta. Jedni od najpoznatijih pršuta na svijetu su pršuti Španjolskih proizvođača. To su pršuti proizvedeni od pasmine Iberijske svinje, te nose imena po pokrajinama gdje se proizvode. Kao što su: Guijuelo, Jamón de Huelva, Dehesa de Extremadura na jugozapadu Španjolske i Teruel na sjeveroistoku. Uz bok španjolskih pršuta stoje Talijanski pršuti, od kojih je najpoznatiji Parma pršut na kojeg otpada 80% ukupne proizvodnje. Oznaka izvornosti za sve ove pršute znači povećanje tržišne vrijednosti, vrhunsku kvalitetu, zaštitu od krivotvorenja, te razvoj gospodarstava na kojima se proizvode.

oznaka izvornosti , pršut ; kvaliteta ; Parma pršut ; Istarski pršut ; Iberijski pršuti

nije evidentirano

engleski

Prosciutto with a designation of origin at European Union level

nije evidentirano

authenticity ; prosciutto ; quality ; Parma ham ; Istrian prosciutto ; Iberian prosciutto

nije evidentirano

Podaci o izdanju

20

27.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija