Analiza ukupne kakvoće teksture fermentiranih mliječnih napitaka s hrvatskog tržišta (CROSBI ID 335267)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Jurinjak, Ivan
Hardi, Jovica
Slačanac, Vedran
hrvatski
Analiza ukupne kakvoće teksture fermentiranih mliječnih napitaka s hrvatskog tržišta
U radu je analizirano 9 fermentiranih mliječnih proizvoda 4 domaća proizvođača, a svi uzorci prikupljeni su na tržištu i bili su iste starosti. Mjerenjem reoloških parametara uspoređena je kakvoća teksture proizvoda tipa jogurta, fermentiranih proizvoda s dodatkom probiotika (LGG, BBL) i dodatkom voća. Udio mliječne masti u uzorcima varirao je od 0, 9 do 3, 2%. Tekstura je analizirana preko: strukture gruša, čvrstoće gruša i stabilnosti gruša. redom su utvrđeni koeficijenti permeabilnosti, reološki parametri k i n, te intenzitet sinereze. Ukupni rezultati pokazali su visoku kakvoću teksture svih ispitivanih uzoraka. Utvrđene razlike u strukturi, čvrstoći i stabilnosti koaguluma među uzorcima rezultat su različitosti proizvoda, obzirom na primjenjeno mlijeko, kulturu, udio mliječne masti i dodatak voća.
kakvoća teksture; struktura gruša; čvrstoća gruša; stabilnost gruša; reološka svojstva
nije evidentirano
engleski
Analysis of overall textural quality of fermented dairy beverages from Croatian market
nije evidentirano
textural quality; curd structure; curd firmness; curd stability; rheological properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
21.05.2002.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek