Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Analiza ukupne kakvoće teksture fermentiranih mliječnih napitaka s hrvatskog tržišta (CROSBI ID 335267)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jurinjak, Ivan Analiza ukupne kakvoće teksture fermentiranih mliječnih napitaka s hrvatskog tržišta / Hardi, Jovica (mentor); Slačanac, Vedran (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2002

Podaci o odgovornosti

Jurinjak, Ivan

Hardi, Jovica

Slačanac, Vedran

hrvatski

Analiza ukupne kakvoće teksture fermentiranih mliječnih napitaka s hrvatskog tržišta

U radu je analizirano 9 fermentiranih mliječnih proizvoda 4 domaća proizvođača, a svi uzorci prikupljeni su na tržištu i bili su iste starosti. Mjerenjem reoloških parametara uspoređena je kakvoća teksture proizvoda tipa jogurta, fermentiranih proizvoda s dodatkom probiotika (LGG, BBL) i dodatkom voća. Udio mliječne masti u uzorcima varirao je od 0, 9 do 3, 2%. Tekstura je analizirana preko: strukture gruša, čvrstoće gruša i stabilnosti gruša. redom su utvrđeni koeficijenti permeabilnosti, reološki parametri k i n, te intenzitet sinereze. Ukupni rezultati pokazali su visoku kakvoću teksture svih ispitivanih uzoraka. Utvrđene razlike u strukturi, čvrstoći i stabilnosti koaguluma među uzorcima rezultat su različitosti proizvoda, obzirom na primjenjeno mlijeko, kulturu, udio mliječne masti i dodatak voća.

kakvoća teksture; struktura gruša; čvrstoća gruša; stabilnost gruša; reološka svojstva

nije evidentirano

engleski

Analysis of overall textural quality of fermented dairy beverages from Croatian market

nije evidentirano

textural quality; curd structure; curd firmness; curd stability; rheological properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

34

21.05.2002.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija