Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Dorada i skladištenje pšenice i pira (CROSBI ID 414794)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Keco, Siniša Dorada i skladištenje pšenice i pira / Matin, Ana (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, 2015

Podaci o odgovornosti

Keco, Siniša

Matin, Ana

hrvatski

Dorada i skladištenje pšenice i pira

Žitarice su jednogodišnje biljke, uzgajane diljem svijeta, čiji zrnati plodovi predstavljaju jednu od okosnica prehrane ljudi i životinja te sirovinu u prehrambenoj industriji i proizvodnji biogoriva. Zbog nepovoljnog utjecaja bioloških i mehaničkih čimbenika na njihov složeni kemijski sastav one se dorađuju te podvrgavaju termičkim procesima sušenja kako bi se mogle uskladištiti na kraći ili dulji period bez gubitaka na kvaliteti i kvantiteti. Cilj rada je opisati procese dorade i skladištenja, u svijetu najzastupljenije žitarice - obične ili meke pšenice (Triticum Aestivum L.) i njenog bliskog srodnika pira (krupnik, prapšenica ; Triticum Spelta L.). Spomenutim procesima se kroz racionalan utrošak rada i sredstava nastoje spriječiti nepoželjni biokemijski procesi, uz očuvanje i povišenje kvalitete s minimalnim kvantitativnim gubicima. Očekivani rezultat ovog rada je uspješno očuvanje nutritivnih svojstava spomenutih žitarica što je moguće duže, a najmanje do slijedeće žetve, primjenom agronomskog znanja i metoda uz tehničku i tehnološku opremljenost.

dorada, skladištenje, pšenica, pir

nije evidentirano

engleski

Processing and storage of wheat and spelt

nije evidentirano

processing, storage, wheat, spelt

nije evidentirano

Podaci o izdanju

26

29.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)