Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Funkcionalna hrana (CROSBI ID 415084)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Joč, Doroteja Funkcionalna hrana / Tudor Kalit, Milna (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Joč, Doroteja

Tudor Kalit, Milna

hrvatski

Funkcionalna hrana

Razvoj prehrambene tehnologije dovodi do određenih promjena u prehrambenim navikama čovjeka. Ljudska populacija sve većom konzumacijom prerađene i energetski bogate hrane, ujedno nutritivno siromašne hrane, te sve manjom tjelesnom aktivnošću, zaokupljenošću poslovima, stresom i suvremenim načinom života narušava vlastito zdravlje. Rezultat toga su razne kronične bolesti koje zahvaćaju cjelokupno svjetsko stanovništvo u velikom razmjeru. U današnje vrijeme svrha hrane nije samo utaživanje gladi već sredstvo koje obećava i pomaže u očuvanju i promicanju zdravlja. Koncept funkcionalne hrane je osmišljen da pripomogne i unaprijedi čovjekovu psihičku i fizičku dobrobit organizma. Taj koncept jedan je od najraširenijih trendova u proizvodnji hrane i interesu kod potrošača, a jedna od bitnijih stavaka je dobra informiranost i pružanje istinitih, razumljivih i pouzdanih informacija svakom potrošaču kako bi se sami koncept nastavio širiti i unaprjeđivati. Mlijeko i mliječni proizvodi jedni su od pokazatelja zdravog načina života jer sadrže sve nutrijente koji su potrebni za održavanje normalne funkcije čovjekova organizma. Konzumacijom voća, odnosno supervoća i maslinovog ulja čovjek unosi visok udio antioksidansa koji su zaslužni za smanjenje simptoma starenja, očuvanje srca i krvožilnog sustava. Kroz rad ce se detaljnije opisati koncept funkcionalne hrane, aspekti sigurnosti te ekonomski aspekti razvoja takve hrane. Povrh toga u radu će se opisati glavni predstavnici funkcionalne hrane te njihova prehrambena i zdravstvena vrijednost.

funkcionalna hrana, zdravlje, potrošači, mlijeko i fermentirana mlijeka, supervoće, maslinovo ulje

nije evidentirano

engleski

Functional food

nije evidentirano

functional food, health, consumers, milk and fermented milk, superfruits, olive oil

nije evidentirano

Podaci o izdanju

28

20.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija