Kemijske opasnosti kao izvor alergija i netolerancija (CROSBI ID 415085)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Lojbl, Tihana
Tudor Kalit, Milna
hrvatski
Kemijske opasnosti kao izvor alergija i netolerancija
Zbog zaštite potrošača od opasnosti koje se mogu naći u hrani došlo je do razvoja HACCP sustava koji ne samo da omogućuje kontrolu proizvodnih postupaka i plasman zdravstveno ispravnih proizvoda nego isto tako štiti proizvođače od velikih ekonomskih gubitaka. Kemijske opasnosti u hrani osim intoksikacija mogu uzrokovati alergije i netolerancije. Alergija na hranu česta je bolest koja zahvaća 11-26 miliona ljudi na području Europe, a u skupinu „velikih osam“ alergena spadaju kravlje mlijeko, jaja, riba, orašasti plodovi, kikiriki, pšenica, soja i morski plodovi. Netolerancija na hranu često se zamjenjuje s alergijom, a javlja se zbog urođenih ili stečenih enzimatskih efekata. Jasno deklariranje namirnice daje potrošaču sve podatke o hrani, a time i mogućnost odluke pri odabiru. Ova upozorenja odnose se na opasnosti u hrani povezane sa zdravljem, a uključuju označavanje alergena i tvari koje izazivaju netoleranciju.
kemijske opasnosti, HACCP sustav, alergije, netolerancije, deklariranje alergena
nije evidentirano
engleski
Chemical hazards as a source of allergies and intolerance
nije evidentirano
chemical hazards, HACCP system, allergies, intolerance, allergen declaration
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
21.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb