Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kemijske opasnosti kao izvor alergija i netolerancija (CROSBI ID 415085)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Lojbl, Tihana Kemijske opasnosti kao izvor alergija i netolerancija / Tudor Kalit, Milna (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Lojbl, Tihana

Tudor Kalit, Milna

hrvatski

Kemijske opasnosti kao izvor alergija i netolerancija

Zbog zaštite potrošača od opasnosti koje se mogu naći u hrani došlo je do razvoja HACCP sustava koji ne samo da omogućuje kontrolu proizvodnih postupaka i plasman zdravstveno ispravnih proizvoda nego isto tako štiti proizvođače od velikih ekonomskih gubitaka. Kemijske opasnosti u hrani osim intoksikacija mogu uzrokovati alergije i netolerancije. Alergija na hranu česta je bolest koja zahvaća 11-26 miliona ljudi na području Europe, a u skupinu „velikih osam“ alergena spadaju kravlje mlijeko, jaja, riba, orašasti plodovi, kikiriki, pšenica, soja i morski plodovi. Netolerancija na hranu često se zamjenjuje s alergijom, a javlja se zbog urođenih ili stečenih enzimatskih efekata. Jasno deklariranje namirnice daje potrošaču sve podatke o hrani, a time i mogućnost odluke pri odabiru. Ova upozorenja odnose se na opasnosti u hrani povezane sa zdravljem, a uključuju označavanje alergena i tvari koje izazivaju netoleranciju.

kemijske opasnosti, HACCP sustav, alergije, netolerancije, deklariranje alergena

nije evidentirano

engleski

Chemical hazards as a source of allergies and intolerance

nije evidentirano

chemical hazards, HACCP system, allergies, intolerance, allergen declaration

nije evidentirano

Podaci o izdanju

27

21.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija