Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj hladne maceracije na kakvoću vina Grk (CROSBI ID 243834)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Jagatić Korenika, Ana-Marija ; Batistić, Ivan ; Jeromel, Ana Utjecaj hladne maceracije na kakvoću vina Grk // Glasnik zaštite bilja, 40 (2017), 5; 86-94. doi: 10.31727/gzb.40.5.10

Podaci o odgovornosti

Jagatić Korenika, Ana-Marija ; Batistić, Ivan ; Jeromel, Ana

hrvatski

Utjecaj hladne maceracije na kakvoću vina Grk

Hladna maceracija se sve više nameće kao jedan od uobičajenijih tehnoloških postupaka u proizvodnji bijelih vina čime se utječe na kompleksnost arome i punoću okusa vina. Područje uzgoja autohtone sorte ´Grk´ (Vitis vinifera L.) usko je vezano uz otok Korčulu pri čemu je najpoznatiji vinogradarski položaj u Lumbardi. Dosadašnja tehnologija proizvodnje bijelih vina na tom području bila je vezana isključivo uz postupak brze prerade ili uz tradicionalnu maceraciju u nekontroliranim uvjetima. Cilj ovoga rada je primjenom kontrolirane hladne maceracije i različitih selekcioniranih sojeva kvasaca definirati osnovna fizikalno- kemijska svojstva, aromatski profil te senzorna svojstva vina Grk. U istraživanju je korišteno grožđe sorte ´Grk´, berbe 2014. godine te komercijalni sojevi kvasaca Lalvin EC 1118 i Lalvin QA23. Neposredno nakon procesa runjenja i muljanja ohlađenoga grožđa, dobiveni masulj maceriran je na temperaturi od 10 °C u trajanju od 6 sati. Nakon procesa taloženja, moštovi su inokulirani selekcioniranim kvascima te je provedena alkoholna fermentacija u kontroliranim uvjetima. U dobivenim vinima je provedena osnovna fizikalno-kemijska analiza prema metodama OIV-a, analiza aromatskih spojeva uz pomoć plinske kromatografije te senzorno ocjenjivanje.

´Grk´, hladna maceracija, alkoholna fermentacija, selekcionirani kvasci, aromatski spojevi

nije evidentirano

engleski

Influence of cold maceration on Grk wine quality

nije evidentirano

Grk, cold maceration, alcoholic fermentation, selected yeast

nije evidentirano

Podaci o izdanju

40 (5)

2017.

86-94

objavljeno

0350-9664

2584-3265

10.31727/gzb.40.5.10

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice