Sustavi upravljanja kvalitetom u prehrambenom poduzeću (CROSBI ID 415162)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Frankola, Carla
Mencer, Ivan
Ivančić, Valentina
hrvatski
Sustavi upravljanja kvalitetom u prehrambenom poduzeću
Sustavi upravljanja kvalitetom predstavljaju važan čimbenik za postizanje uspješnosti svakog poduzeća. Sustavi koji se primjenjuju u području upravljanja kvalitetom pridonose osiguranju kvalitete proizvoda tijekom cjelokupnog procesa proizvodnje proizvoda ili stvaranja usluge. Za prehrambena poduzeća važno je da se pridržavaju Međunarodnog standarda za hranu (IFS), Analize opasnosti na ključnim kontrolinim točkama (HACCP) te Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO) kao i načela održavanja kvalitete putem kojih korisnici njihovih proizvoda znaju da poduzeće pruža zdravstveno ispravnu i kvalitetnu hranu. Od sustava upravljanja kvalitetom u prehrambenim poduzećima potrebno je spomenuti i Sustav upravljanja sigurnošću hrane ISO 22000:2015. U ovom diplomskom radu predstavljaju se sustavi upravljanja kvalitetom u prehrambenom poduzeću. Kombinacijom sustava upravljanja kvalitetom omogućava se adekvatan razvoj kvalitete proizvoda, te se je na primjeru promatranog prehrambenog poduzeća pokazalo kao učinkovito s obzirom na to da se poduzeće strogo pridržava svih načela uvedenih standarda i prema njima temelji svoje poslovanje. Također, zahvaljujući implementiranom sustavu upravljanja kvalitetom uz kombinaciju s adekvatnim metodama upravljanja kvalitetom, poduzeće je unaprijedilo kvalitetu svojih proizvoda koje sada može prodavati i na stranim tržištima te se je ojačala i njihova pozicija na lokalnom tržištu. Nadalje, prehrambeno poduzeće „IZO“, koje se razmatra u ovom radu, u svom sustavu upravljanja kvalitetom poštuje standarde ISO 9001:2008 , HACCP sustav te IFS standard za kvalitetu. Objašnjeni su postupci provođenja kontrole kvalitete procesa proizvodnje kao i kontrola kvalitete gotovih proizvoda.
kvaliteta ; sustav upravljanja kvalitetom ; HACCP ; IFS ; ISO 9001:2008
nije evidentirano
engleski
Quality management systems in a food company
nije evidentirano
quality ; quality management ; HACCP ; IFS ; ISO 9001:2008
nije evidentirano
Podaci o izdanju
59.
26.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Ekonomski fakultet, Rijeka
Rijeka