Fermentacija mlijeka kombuchom (CROSBI ID 415715)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Latin, Maja
Božanić, Rajka
Barukčić, irena
hrvatski
Fermentacija mlijeka kombuchom
Kravlje mlijeko fermentirano je s 3 različite koncentracije inokuluma kombuche (5, 10 i 15%) te na dvije temperature (40 i 43 ). Kombucha je uzgajana na crnom čaju te je kao takva korištena za inokulum. U uzorcima fermentiranog mlijeka praćene su razlike u trajanju fermentacije, titracijskoj kiselosti, sinerezi, suhoj tvari, reološkim svojstvima te senzorskim karakteristikama. Pri višoj temperaturi fermentacije i dodatkom većeg inokuluma fermentacija je trajala najkraće. Nisu primjećene značajne razlike izmeĎu uoraka s obzirom na titracijsku kiselost i suhu tvar. Najbolja reološka svojstva pokazuje uzorak s najmanjom koncentracijom inokuluma (5%) fermentiran na niţoj temperaturi (40 ). Isto tako, taj uzorak pokazuje najbolje senzorske karakteristike te najmanju sinerezu. Općenito se moţe zaključiti da je najbolja fermentacija s 5% inokuluma pri 40.
kravlje mlijeko, kombucha, inokulum , fermentacija
nije evidentirano
engleski
Milk fermentation obtained by kombucha inoculum
nije evidentirano
cow´s milk, inoculum, kombucha, fermentation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42
30.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb