Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Fermentacija mlijeka kombuchom (CROSBI ID 415715)

Ocjenski rad | diplomski rad

Latin, Maja Fermentacija mlijeka kombuchom / Božanić, Rajka (mentor); Barukčić, irena (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2016

Podaci o odgovornosti

Latin, Maja

Božanić, Rajka

Barukčić, irena

hrvatski

Fermentacija mlijeka kombuchom

Kravlje mlijeko fermentirano je s 3 različite koncentracije inokuluma kombuche (5, 10 i 15%) te na dvije temperature (40 i 43 ). Kombucha je uzgajana na crnom čaju te je kao takva korištena za inokulum. U uzorcima fermentiranog mlijeka praćene su razlike u trajanju fermentacije, titracijskoj kiselosti, sinerezi, suhoj tvari, reološkim svojstvima te senzorskim karakteristikama. Pri višoj temperaturi fermentacije i dodatkom većeg inokuluma fermentacija je trajala najkraće. Nisu primjećene značajne razlike izmeĎu uoraka s obzirom na titracijsku kiselost i suhu tvar. Najbolja reološka svojstva pokazuje uzorak s najmanjom koncentracijom inokuluma (5%) fermentiran na niţoj temperaturi (40 ). Isto tako, taj uzorak pokazuje najbolje senzorske karakteristike te najmanju sinerezu. Općenito se moţe zaključiti da je najbolja fermentacija s 5% inokuluma pri 40.

kravlje mlijeko, kombucha, inokulum , fermentacija

nije evidentirano

engleski

Milk fermentation obtained by kombucha inoculum

nije evidentirano

cow´s milk, inoculum, kombucha, fermentation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

42

30.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija