Utjecaj ultrazvuka na taloženje proteina u slatkoj sirutki nakon toplinske obrade (CROSBI ID 415718)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Marinčić, Marina
Božanić, Rajka
Lisak Jakopović, Katarina
hrvatski
Utjecaj ultrazvuka na taloženje proteina u slatkoj sirutki nakon toplinske obrade
Cilj rada bio je ispitati utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta primjenom sondi različitih promjera (12, 7 mm, 19 mm i 22 mm) na taloženje proteina u slatkoj sirutki. Sirutka je tretirana s 2 različita režima ultrazvuka 20kHz/8min/40% i 20kHz/5min/60% nakon čega su uzorci toplinski obrađeni pri 72 °C/20 s ili 95 °C/5 min te analizirani. Osim određivanja količine taloga i senzorske analize, praćena jekiselost (pH, °SH), distribucija veličine čestica te boja. Prema dobivenim rezultatima zaključeno je da ultrazvuk ima pozitivan utjecaj na smanjenje količine nastalog taloga u sirutki nakon toplinske obrade. Promjer sonde značajno utječe na efikasnost primijenjenog ultrazvučnog režima, kao i na senzorske karakteristike tretiranih uzoraka sirutke. Najbolji rezultati postignuti su tretiranjem sondom od 19 mm i režimom 20kHz/8min/40% te pasterizacijom pri 72°C/20s (postotak smanjenja taloga 59, 09%) s obzirom na to da su postignuta zadovoljavajuća senzorska svojstva tretirane sirutke.
sirutka, ultrazvuk, proteini sirutke, talog
nije evidentirano
engleski
Influence of ultrasound on protein precipitation after heat treatment in sweet whey
nije evidentirano
whey, ultrasound, whey proteins, percipitate
nije evidentirano
Podaci o izdanju
53
26.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb