Kompetitivna ekskluzija bakterijama mliječne kiseline (CROSBI ID 415725)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Nina Čuljak
Čuljak, Nina
hrvatski
Kompetitivna ekskluzija bakterijama mliječne kiseline
Integritet crijevne barijere je preduvjet za pravilno funkcioniranje sluznice crijeva, koja je odgovorna za povećanje kapaciteta apsorpcije bez narušavanja efikasnih obrambenih mehanizama uslijed kemijskih i mikrobioloških izazova. Sve je više dokaza da je poremećaj integriteta epitelne barijere jedan od glavnih uzročnih faktora koji se mogu povezati sa nekolicinom gastrointestinalnih bolesti, uključujući infekciju patogenima, pretilost, dijabetes, upalnu bolest crijeva, sindrom iritabilnog crijeva i nekrotizirajući enterokolitis. Sve je više dokaza da probiotički sojevi bakterija mliječne kiseline (BMK) mogu utjecati na integritet crijevne barijere, zbog čega su veoma aktualna istraživanja u kojima se in vitro eksperimentima na staničnim linijama, ispitivanjima na pokusnim životinjama te kliničkim istraživanjima ispituje može li se probioticima postići vraćanje homeostaze te ozdravljenje osobe kod koje se primjenjuju. Među potencijalnim probiotičkim sojevima BMK ističu se vrste roda Lactobacillus, posebno oni sojevi koji na površini stanica eksprimiraju sloj specifičnih S-proteina. U ovom radu ispitana je sposobnost obnavljanja sloja S-proteina soja Lactobacillus brevis SF9B nakon prolaska kroz gastrointestinalni trakt te uloga S-proteina u kompetitivnoj ekskluziji bakterija Listeria monocytogenes ATCC 19111 i Staphylococcus aureus 3048 istim probiotičkim sojem u in vitro eksperimentima adhezije na crijevne epitelne stanice Caco-2 stanične linije.
Caco-2 stanice, kompetitivna ekskluzija, Lactobacillus brevis SF9B, S-proteini
nije evidentirano
engleski
Competitive exclusion with lactic acid bacteria
nije evidentirano
Caco-2 cells , competitive exclusion, Lactobacillus brevis SF9B, S-proteins
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
07.07.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb