Agrobiološka i tehnološka svojstva kultivara okatac crni (vitis vinifera L.) (CROSBI ID 96029)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Pezo, Ivan ; Bubić, Josip ; Puljiz, Neno
hrvatski
Agrobiološka i tehnološka svojstva kultivara okatac crni (vitis vinifera L.)
-Na osnovi botaničkog opisa, a prema klasifikaciji sorti kulturne loze Vitis vinifera L., kultivar Okatac crni pripada ekološko geografskoj skupini Proles Pontica, Negr., Subproles Balcanica. Okatac crni je isključivo vinski kultivar za proizvodnju vina visoke kakvoće. Trs je srednje bujan do bujan, a kratki rez rodnog drva daje zadovoljavajuće rezultate. S obzirom na visoki postotak abortiranih pupova (53, 04%)te iznimno visoki postotak nerodnih mladica (49, 80%) rodnost mu je dobra. Podaci pokazuju da je s gledišta rodnosti čak 76, 65% pupova izgubljeno (0+rn). S obzirom na podatak da je svega 23, 35% pupova rodno, kultivar daje relativno visoke prinose. Grozd je velik, prosječne mase 320, 90 grama, piramidalnog oblika, srednje rastresit do zbijen, često s jednim ili dva krilca. Bobica je okrugla, velika, tanke kožice i sočnog mesa. Vino je prepoznatljivo, s razvijenom sortnom aromom i nešto većim ukupnim kiselinama (cca 6, 5 g/L) koje su skladno uklopljene u ostale bitnije sastojke vina: alkohol (11, 76 vol%), ekstrakt(24, 2 g/L) i pepeo (2, 09 g/L). Na osnovi rezultata trogodišnjih istraživanja smatramo da je ovaj kultivar neopravdano zanemaren, te preporučujemo njegovu revitalizaciju, posebno na području Imotske krajine.
Ampelografska; agrobiološka i tehnološka istraživanja; autohtonost; cv.Okatac crni
nije evidentirano
engleski
Agrobiological and technological characteristics of the cultivar okatac black (vitis vinifera L.)
nije evidentirano
ampelographic; agrobiological; technological analyses; autochtony; Okatac black cultivar
nije evidentirano