Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Procjena mikrobiološke stabilnosti kobasica od mesa divlje svinje proizvedenih primjenom autohtonog soja Lactobacillus curvatus (CROSBI ID 415976)

Ocjenski rad | diplomski rad

Špoljarić, Petra Procjena mikrobiološke stabilnosti kobasica od mesa divlje svinje proizvedenih primjenom autohtonog soja Lactobacillus curvatus / Mrkonjić Fuka, Mirna (mentor); Tanuwidjaja, Irina (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Špoljarić, Petra

Mrkonjić Fuka, Mirna

Tanuwidjaja, Irina

hrvatski

Procjena mikrobiološke stabilnosti kobasica od mesa divlje svinje proizvedenih primjenom autohtonog soja Lactobacillus curvatus

Cilj ovog rada je utvrditi mikrobiološku stabilnost tradicionalno fermentiranih trajnih kobasica od mješavine mesa domaće i divlje svinje. U mesnu smjesu inokuliran je soj Lactobacillus curvatus MRS_532 koji je prethodno pokazao dobar tehnološki potencijal i selektiran je za primjenu kao starter kultura. Tijekom fermentacije i zrenja kobasica je praćeno preživljavanje inokuliranog soja, kao i njegov utjecaj na mikrobiološki sastav kobasica, u odnosu na neinokuliranu kontrolu. Mjerenjem pH vrijednosti utvrđena je značajna razlika pada pH vrijednosti kod inokulirane kobasice nakon 7. (p<0, 001) i 40. dana (p<0, 05) u odnosu na neinokuliranu kobasicu. Broj laktobacila je u inokuliranoj kobasici bio značajno veći od broja laktobacila u kontrolnoj kobasici tijekom svih faza (p<0, 05), dok je broj neželjene mikrobiote generalno padao prema kraju zrenja. Temeljem analize obrazaca metode otiska prsta (rep-PCR) vidljivo je da dodana starter kultura preživljava, no ima tek ograničen utjecaj na proliferaciju prirodno prisutne mikrobiote.

tradicionalne trajne kobasice, Lactobacillus curvatus, mikrobiološka stabilnost, rep-PCR

nije evidentirano

engleski

Estimation of microbiological stability of wild boar meat sausages produced by the use of indigenous strain Lactobacillus curvatus

nije evidentirano

traditional dry sausages, Lactobacillus curvatus, microbial stability, rep-PCR

nije evidentirano

Podaci o izdanju

39

28.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biologija, Biotehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti