Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj procesa rafinacije na tvari boje i održivost suncokretovog ulja (CROSBI ID 335314)

Ocjenski rad | diplomski rad

Mićanović, Mario Utjecaj procesa rafinacije na tvari boje i održivost suncokretovog ulja / Rade, Desanka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2001

Podaci o odgovornosti

Mićanović, Mario

Rade, Desanka

hrvatski

Utjecaj procesa rafinacije na tvari boje i održivost suncokretovog ulja

U ovom radu se ispitivao utjecaj procesa rafinacije na obojene tvari u suncokretovom ulju, s naglaskom na karotenoide koji imaju visoka biološka i antioksidacijska svojstva. Za ispitivanje su korišteni uzorci sirovog suncokretovog ulja iz industrije, i iz različitih faza procesa rafinacije, tj. neutralizirano, bijeljeno i dezodorizirano odnosno jestivo ulje. Nađeno je da najviše karotenoida ima u sirovom ulju a najmanje u jestivom, a najzastupljeniji su ksantofili odnosno lutein. Karotenoidi su osjetljivi na uvjete koji vladaju u fazama rafinacije, pa se ispitao utjecaj pojedinih faza na njihov udio u ulju. Kako se može i očekivati većina karotenoida se gubi u procesu bijeljenja, dok se ß-karoten najviše razgrađuje u procesu dezodorizacije. Udjel klorofila u suncokretovom ulju je mali kao i udjel karotenoida, u usporedbi s nekim drugim biljnim uljima. Na Rancimat aparatu je određena i održivost ulja, a najduže vrijeme indukcije je imalo jestivo ulje, a najkraće sirovo.

suncokretovo ulje; rafinacija; karoteni; klorofili; održivost

nije evidentirano

engleski

The influence of refining on the coloured matter and oxidative stability of the sunflower oil

nije evidentirano

carotens; chlorophylls; oxidative stability; refining; sunflower oil

nije evidentirano

Podaci o izdanju

60

24.04.2001.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano