Utjecaj procesa rafinacije na tvari boje i održivost suncokretovog ulja (CROSBI ID 335314)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mićanović, Mario
Rade, Desanka
hrvatski
Utjecaj procesa rafinacije na tvari boje i održivost suncokretovog ulja
U ovom radu se ispitivao utjecaj procesa rafinacije na obojene tvari u suncokretovom ulju, s naglaskom na karotenoide koji imaju visoka biološka i antioksidacijska svojstva. Za ispitivanje su korišteni uzorci sirovog suncokretovog ulja iz industrije, i iz različitih faza procesa rafinacije, tj. neutralizirano, bijeljeno i dezodorizirano odnosno jestivo ulje. Nađeno je da najviše karotenoida ima u sirovom ulju a najmanje u jestivom, a najzastupljeniji su ksantofili odnosno lutein. Karotenoidi su osjetljivi na uvjete koji vladaju u fazama rafinacije, pa se ispitao utjecaj pojedinih faza na njihov udio u ulju. Kako se može i očekivati većina karotenoida se gubi u procesu bijeljenja, dok se ß-karoten najviše razgrađuje u procesu dezodorizacije. Udjel klorofila u suncokretovom ulju je mali kao i udjel karotenoida, u usporedbi s nekim drugim biljnim uljima. Na Rancimat aparatu je određena i održivost ulja, a najduže vrijeme indukcije je imalo jestivo ulje, a najkraće sirovo.
suncokretovo ulje; rafinacija; karoteni; klorofili; održivost
nije evidentirano
engleski
The influence of refining on the coloured matter and oxidative stability of the sunflower oil
nije evidentirano
carotens; chlorophylls; oxidative stability; refining; sunflower oil
nije evidentirano
Podaci o izdanju
60
24.04.2001.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb