Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Bioaktivni potencijal samoniklih jestivih gljiva Hrvatske (CROSBI ID 416480)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bahun, Vedran Bioaktivni potencijal samoniklih jestivih gljiva Hrvatske / Mešić, Armin ; Radić-Brkanac, Sandra (mentor); Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2017

Podaci o odgovornosti

Bahun, Vedran

Mešić, Armin ; Radić-Brkanac, Sandra

hrvatski

Bioaktivni potencijal samoniklih jestivih gljiva Hrvatske

Kako bi se ustanovilo postoji li u plodištima 17 samoniklih jestivih vrsta gljiva iz odjeljka Basidiomycota sakupljenih u Hrvatskoj bioaktivni potencijal, u njihovim ekstraktima je analiziran sadržaj ukupnih topivih proteina, ukupnih polifenola, fenolnih kiselina, triterpenoida i alkaloida te antioksidacijski kapacitet (2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) test i test redukcije željeza/antioksidacijske snage (FRAP)). Sadržaj ukupnih topivih proteina u plodištima gljiva kretao se u rasponu 2, 959– 17, 267 mg ekvivalenta goveđeg serumskog albumina (BSA)/g suhe težine (s.t.). Također, zabilježene su količine ukupnih polifenola u rasponu 1, 492–26, 374 mg ekvivalenta galne kiseline (GAE)/g s.t., fenolnih kiselina 0, 733–6, 336 mg ekvivalenta kavene kiseline (CAE)/g s.t., triterpenoida 16, 371–61, 184 mg ekvivalenta ursolinske kiseline (UAE)/g s.t. te alkaloida 33, 376–116, 710 mg ekvivalenta boldina (BE)/g s.t. Antioksidacijska aktivnost bila je najveća u plodištu vrste Agaricus sylvicola, na temelju rezultata dobivenih DPPH (199, 698 μmol ekvivalenta Troloxa (TE)/g s.t.) i FRAP (365, 773 μmol Fe2+/g s.t.). Visok sadržaj ukupnih polifenola i najviša antioksidacijska aktivnost izmjerena u plodištu vrste Agaricus sylvicola ukazuju na to da polifenoli izrazito doprinose antioksidacijskoj aktivnosti plodišta gljiva. Analizom rezultata ustanovljeno je da ispitivane vrste gljiva u plodištima sadrže različite skupine specijaliziranih metabolita što ukazuje na njihov značajan bioaktivni potencijal.

Fungi ; Basidiomycota ; plodišta ; specijalizirani metaboliti ; proteini ; antioksidacijska aktivnost

nije evidentirano

engleski

Bioactive potential of wild edible mushrooms of Croatia

nije evidentirano

Fungi ; Basidiomycota ; fruitbodies ; specialized metabolites ; proteins ; antioxidative activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

49

13.12.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Biologija, Geografija, Geologija