Utjecaj vremena berbe na udjel polifenola maslinovog ulja iz sorti Bjelica i Buža (CROSBI ID 335321)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vidučić, Dubravka
Rade, Desanka
hrvatski
Utjecaj vremena berbe na udjel polifenola maslinovog ulja iz sorti Bjelica i Buža
U ovom radu ispitivan je utjecaj rane i kasne berbe na svojstva djevičanskog maslinovog ulja. Uzorci ulja dobiveni su iz plodova maslina sorti Bjelica i Buža s područja zapadne Istre, koji su prerađeni centrifugalnom ekstrakcijom. Izvršena je analiza osnovnih pokazatelja kvalitete, određen je indeks boje, udjel klorofila i udjel ukupnih polifenola i o-difenola. Rezultati pokazuju da vrijeme berbe maslina (odnosno zrelost ploda) ima utjecaj na svojstva maslinovog ulja. Najveći udjel ukupnih polifenola i o-difenola imalo je ulje iz sorte Bjelica pobrane u ranoj berbi.
djevičansko maslinovo ulje; fenolni spojevi; vrijeme berbe; klorofil
nije evidentirano
engleski
Influence of harvesting time on polyphenols in olive oil from variety Bjelica and Buža
nije evidentirano
virgin olive oil; phenolic compounds; harvesting time; chlorophyll
nije evidentirano
Podaci o izdanju
57
03.05.2001.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb