Utjecaj podrijetla meda na sadržaj fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet (CROSBI ID 416586)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Budisavljević, Alan
Šola, Ivana
Vujčić, Valerija
hrvatski
Utjecaj podrijetla meda na sadržaj fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet
Fenolni spojevi među glavnim su nosiocima antioksidacijskih svojstava meda, no njihov se sadržaj ne istražuje prilikom zakonske provjere kvalitete tržišnog meda. Iz tog razloga ne postoji standardiziran metodološki pristup te je prisutan manjak podataka o fenolnom sastavu mnogih tipova meda. U ovom radu istraženi su kvalitativni i kvantitativni sastav fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet triju tipova meda – bagremovog, kestenovog i meda lipe podrijetlom iz Hrvatske i Njemačke. Provedene su spektrofotometrijske metode za određivanje antioksidacijskog kapaciteta, kvantifikaciju ukupnog sastava fenola i fenolnih podskupina (flavonoida, flavanola, flavonola i hidroksicimetnih kiselina) te analiza flavonoida tekućinskom kromatografijom visoke moći razlučivanja (HPLC). U uzorcima meda od kestena zabilježeni su najveći kvantitativni sadržaj ukupnih fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet, a s obzirom na geografsko podrijetlo, većina hrvatskih uzoraka meda sadržavala je više fenolnih spojeva i pokazala veći antioksidacijski kapacitet od njemačkih. Rezultati nalažu da biljno i geografsko podrijetlo utječu na završnu kvalitetu meda s obzirom na njegov fenolni sastav i antioksidacijski kapacitet.
antioksidans, apikultura, HPLC, polifenoli
nije evidentirano
engleski
Influence of honey`s origin on phenolic content and antioxidant capacity
nije evidentirano
antioxidants, apiculture, HPLC, polyphenols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42
18.12.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Zagreb