Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj tlaka i udjela različitih alkohola na koncentriranje vodenih otopina reverznom osmozom s membranom HR 98 (CROSBI ID 335330)

Ocjenski rad | diplomski rad

Paulik, Petar Utjecaj tlaka i udjela različitih alkohola na koncentriranje vodenih otopina reverznom osmozom s membranom HR 98 / Pozderović, Andrija (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2001

Podaci o odgovornosti

Paulik, Petar

Pozderović, Andrija

hrvatski

Utjecaj tlaka i udjela različitih alkohola na koncentriranje vodenih otopina reverznom osmozom s membranom HR 98

Tvari arome su više ili manje hlapive komponente pa prilikom koncentriranja može doći do njihovog gubitka sa suparom. Provedena su mnoga istraživanja, sa ciljem da se ti gubici spriječe. Došlo se do zaključka da su koncentriranjem primjenom reverzne osmoze gubici aromatičnih tvari manji nego kod koncentriranja uparavanjem. Istraživan je utjecaj tlaka i udjela različitih alkohola na koncentriranje vodenih otopina reverznom osmozom. Korištene su model otopine alkohola s udjelima 0, 1%, 1% i 2%. Istraživanje je provedeno s otopinama metanola, etanola, propanola, izo-propanola, butanola, izo-butanola, pentanola i izo-pentanola. Koncentriranje se provodilo na laboratorijskom uređaju za reverznu osmozu Lab Unit M20 s pločama i okvirima, primjenom kompozitnih membrana tipa HR 98. Analiza alkohola u permeatu i retentatu vršila se s pomoću plinskog kromatografa Hewlett-Packard 5890 Serija II, sa masenim detektorom Hewlett-Packard 5971A i "head-space" injektorom. Plin nositelj je helij (He), a za rad je korištena kapilarna kolona HP-20M (Carbowax 20M), duljine 50 m, promjera 0, 2 mm. Uzorci permeata i retentata su uzimani u određenim vremenskim intervalima tijekom koncentriranja. Stavljani su u bočice iz kojih se uzima alikvotni dio uzorka i prenosi u bočice za "head-space" analizu. Alkoholi su registrirani u vidu pikova koji izlaze u određenim retencionim vremenima iz kolone. Ispitivanja su pokazala, da se povećanjem procesnog tlaka, kod koncentriranja različitih alkohola, smanjuje permeabilnost membrane. Tijekom procesa koncentriranja, smanjuje se i protok permeata zbog većeg udjela alkohola u retentatu, a povećava indeks koncentriranja u permeatu, što je također posljedica povećanja udjela alkohola u retentatu. Na koncentriranje različitih alkohola utječe početni udio alkohola, molekularna masa i struktura molekule.

membranski procesi; reverzna osmoza; alkoholi; plinska kromatografija ( GC/ MS )

nije evidentirano

engleski

The influence of the pressure and portions of different alcohols on the concentration of water solutions with the reverse osmosis with the membrane HR 98

nije evidentirano

membrane processes; the reverse osmosis; alcohols; gas chromatography ( GC/ MS )

nije evidentirano

Podaci o izdanju

81

13.07.2001.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija