Utjecaj procesa dobivanja i rafinacije suncokretovog ulja na udjel i sastav sterola (CROSBI ID 335334)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Zvonar, Ljubica
Rade, Desanka
hrvatski
Utjecaj procesa dobivanja i rafinacije suncokretovog ulja na udjel i sastav sterola
U ovom radu se ispitivao utjecaj procesa dobivanja i rafinacije na sterole u suncokretovom ulju. Za ispitivanje su korišteni uzorci suncokretovog ulja dobiveni prešanjem i ekstrakcijom u laboratoriju, uzorci sirovog ulja iz industrije i iz različitih faza procesa rafinacije, tj. neutralizirano, bijeljeno i deodorizirano, odnosno jestivo ulje. Nađeno je da najviše sterola ima u sirovom ulju, a najmanje u jestivom, a najzastupljeniji je beta-sitosterol. U laboratorijskim uzorcima najveći udjel sterola ima vruće prešano, a najmanje ekstrahirano suncokretovo ulje. Steoli su osjetljivi na uvjete koji vladaju u fazama rafinacije, pa se udjel ukupnih sterola najviše smanjio u procesu neutralizacije, dok se beta-sitosterol najviše razgradio u procesu bijeljenja. U kvalitativnom sastavu neosapunjive frakcije određenom pomoću tankoslojne kromatografije nije bilo velike razlike među uzorcima.
suncokretovo ulje; prešano ulje; ekstrahirano ulje; rafinacija; steroli
nije evidentirano
engleski
The influence of processing and refining of sunflower oil on the content and composition of sterols
nije evidentirano
sunflower oil; pressed oil; extracted oil; refining; sterols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
60
10.10.2001.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb