Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj procesa dobivanja i rafinacije suncokretovog ulja na udjel i sastav sterola (CROSBI ID 335334)

Ocjenski rad | diplomski rad

Zvonar, Ljubica Utjecaj procesa dobivanja i rafinacije suncokretovog ulja na udjel i sastav sterola / Rade, Desanka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2001

Podaci o odgovornosti

Zvonar, Ljubica

Rade, Desanka

hrvatski

Utjecaj procesa dobivanja i rafinacije suncokretovog ulja na udjel i sastav sterola

U ovom radu se ispitivao utjecaj procesa dobivanja i rafinacije na sterole u suncokretovom ulju. Za ispitivanje su korišteni uzorci suncokretovog ulja dobiveni prešanjem i ekstrakcijom u laboratoriju, uzorci sirovog ulja iz industrije i iz različitih faza procesa rafinacije, tj. neutralizirano, bijeljeno i deodorizirano, odnosno jestivo ulje. Nađeno je da najviše sterola ima u sirovom ulju, a najmanje u jestivom, a najzastupljeniji je beta-sitosterol. U laboratorijskim uzorcima najveći udjel sterola ima vruće prešano, a najmanje ekstrahirano suncokretovo ulje. Steoli su osjetljivi na uvjete koji vladaju u fazama rafinacije, pa se udjel ukupnih sterola najviše smanjio u procesu neutralizacije, dok se beta-sitosterol najviše razgradio u procesu bijeljenja. U kvalitativnom sastavu neosapunjive frakcije određenom pomoću tankoslojne kromatografije nije bilo velike razlike među uzorcima.

suncokretovo ulje; prešano ulje; ekstrahirano ulje; rafinacija; steroli

nije evidentirano

engleski

The influence of processing and refining of sunflower oil on the content and composition of sterols

nije evidentirano

sunflower oil; pressed oil; extracted oil; refining; sterols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

60

10.10.2001.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano