Utjecaj kalijeva merkaptobenzimidazola na aktivnost polifenol-oksidaze u modelnim sustavima i u svježe narezanim jabukama (CROSBI ID 335356)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Plejić, Anita
Šubarić, Drago
hrvatski
Utjecaj kalijeva merkaptobenzimidazola na aktivnost polifenol-oksidaze u modelnim sustavima i u svježe narezanim jabukama
Enzimsko posmeđivanje predstavlja negativnu promjenu boje površine svježeg voća i povrća kojemu je narušena osnovna struktura. Uslijed enzimskog posmeđivanja dolazi do pada prihvatljivosti proizvoda od strane potrošača, a osim toga, uslijed promjene kemijskog sastava dolazi i do promjene nutritivne vrijednosti. Mnoga se sredstva i postupci danas koriste u svrhu sprječavanje enzimskog posmeđivanje. Cilj ovoga rada je istraživanje mogućnosti primjene kalijeva merkaptobenzimidazola u sprječavanju enzimskog posmeđivanja. U tu svrhu provedeno je istraživanje sa svježe narezanim voćem (jabuke sorte Idared i Granny Smith), kao i na modelnim sustavima. Radi usporedbe učinka navedenog inhibitora provedeno je istraživanje i sa poznatim inhibitorima. Na osnovi rezultata istraživanja zaključeno je da se kalijev merkaptobenzimidazol može uspješno koristiti u sprječavanju enzimskog posmeđivanja.
enzimsko posmeđivanje; polifenol-oksidaza; inhibitori; kalijev merkaptobenzimidazol
nije evidentirano
engleski
Influence of potassium mercaptobenzimidazole on polyphenol oxidase activity in model systems and in fresh-cut apples
nije evidentirano
enzymatic browning; polyphenol oxidase; inhibitors; potassium mercaptobenzimidazole
nije evidentirano
Podaci o izdanju
48
25.05.2001.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek