Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Porez na dodanu vrijednost i fiskalizacija u ugostiteljstvu (CROSBI ID 417116)

Ocjenski rad | diplomski rad

Josip Peruško Porez na dodanu vrijednost i fiskalizacija u ugostiteljstvu / Helena Blažić (mentor); Rijeka, Ekonomski fakultet, Rijeka, . 2017

Podaci o odgovornosti

Josip Peruško

Helena Blažić

hrvatski

Porez na dodanu vrijednost i fiskalizacija u ugostiteljstvu

Proraĉun Republike Hrvatske najvećim djelom puni se prikupljanjem poreza. Najznaĉajniji porezni prihod ĉine prihodi od PDV-a. U fiskalni sustav Republike Hrvatske PDV je uveden 1998. godine. Najviši stupanj harmonizacije u Europskoj uniji postigao se upravo kod PDV-a. Na ugostiteljsku djelatnost Europska unija omogućuje primjenu sniţenih stopa PDV-a. Sve zemlje ĉlanice Unije to ne koriste, pa se restoranske usluge oporezuju od 3% u Luksemburgu do 25% u Danskoj. Stope PDV-a za barove i kafiće su izmeĊu 3% u Luksemburgu do 27% u MaĊarskoj. Republika Hrvatska obje skupine oporezuje s 25%, što je najviša stopa izmeĊu zemalja koje su joj turistiĉki konkurenti. Upravo je povećanje stope PDV-a s 13 na 25% u središnjem fokusu istraţivanja. Temeljem provedenog istraţivanja zakljuĉuje se kako će zbog povećanja stope PDV-a ugostiteljske usluge poskupiti u odnosu na prethodnu godinu. Znaĉajnije promjene zbog povećanog poreznog opterećenja neće se ogledati u otpuštanju zaposlenih niti u smanjenju razine plaća zaposlenih. U vezi odnosa povećanja stope PDV-a na cjelokupnu ugostiteljsku djelatnost prevladava negativno mišljenje ugostitelja. Sukladno razmišljanju ugostitelja, najveću prijetnju daljnjem uspješnom razvoju ugostiteljstva moţe predstavljati oĉekivano povećanje utaje poreza zbog povećanja poreznog opterećenja. Na podruĉju utaje poreza Republika Hrvatska imala je golemih problema. Fiskalne vlasti odluĉile su 2013. godine uvesti postupak fiskalizacije kao mjeru nadzora nad evidentiranjem prometa u gotovini. Cjelokupni model fiskalizacije u skladu je s preporukama radnih tijela Europske unije. Za efikasnu i efektivnu provedbu postupka fiskalizacije najvećim djelom zaduţeni su korisnici usluga, odnosno primatelji raĉuna koji iste mogu provjeriti kod Porezne uprave. Istraţivanje je prikazalo kako 91% anketiranih ugostitelja smatra da se uvoĊenjem fiskalizacije dovelo do smanjenja utaje poreza i povećanja prijave prometa. Podaci o ostvarenom prometu za djelatnost pripreme i usluţivanja hrane i pića u godini uvoĊenja fiskalizacije povećali su se za 58%. Ovime se opravdava uvoĊenje fiskalizacije kao uspješne mjere u borbi protiv utaje poreza.

PDV, porezna utaja, fiskalizacija, ugostiteljstvo, porezi

nije evidentirano

engleski

Value added tax and the fiscalisation of the hospitaluty sector

nije evidentirano

VAT, tax evasion, fiscalization, catering, taxes

nije evidentirano

Podaci o izdanju

93

10.07.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Ekonomski fakultet, Rijeka

Rijeka

Povezanost rada

Ekonomija