Biokonzerviranje proizvoda akvakulture (CROSBI ID 657204)
Prilog sa skupa u zborniku | prošireni sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Frece, Jadranka ; Čanak, Iva ; Gavrilović, Ana ; Jug-Dujaković, Jurica ; Jakopović, Željko ; Kostelac, Deni ; Markov, Ksenija
hrvatski
Biokonzerviranje proizvoda akvakulture
Obzirom na trend zdrave prehrane, donedavno korištene kemijske metode kao osnovne metode konzerviranja sve su nepopularnije i traže se alternativni putevi konzerviranja na prirodan način primjenom bioprotektivnih kultura, najčešće bakterija mliječne kiseline (BMK) koje imaju GRAS status, prema EFSA i USFDA. Školjkaši i ribe u probavnom sustavu kao i sluzi sadrže korisne mikrobe koji se mogu koristiti za konzerviranje svježe ribe i živih školjkaša. Za bakterije mliječne kiseline poznato je da imaju pozitivan učinak na crijevnu mikrofloru u ljudi i životinja. Strogo definirani izolat BMK iskazuje probiotička i antimikrobna svojstva te se pokazao kao učinkovit biokonzervanas za akvatične proizvode.
biokonzerviranje, L. plantarum, akvakultura
nije evidentirano
engleski
Bioconservation of aquaculture products
nije evidentirano
bioconservation, L. plantarum, aquaculture
nije evidentirano
Podaci o prilogu
5-7.
2017.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Funkcionalna hrana - sinergija znanosti, tehnologije, tržišnih tendencija, kontrole i sigurnosti hrane
Podaci o skupu
10. stručni skup Funkcionalna hrana u Hrvatskoj
ostalo
06.07.2017-06.07.2017
Zagreb, Hrvatska