Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj procesnih parametara i uvjeta čuvanja na sivljenje površine punjene čokolade (CROSBI ID 335362)

Ocjenski rad | diplomski rad

Nemet, Ivana Utjecaj procesnih parametara i uvjeta čuvanja na sivljenje površine punjene čokolade / Šubarić, Drago (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2002

Podaci o odgovornosti

Nemet, Ivana

Šubarić, Drago

hrvatski

Utjecaj procesnih parametara i uvjeta čuvanja na sivljenje površine punjene čokolade

Jedan od glavnih problema koji se javlja pri čuvanju čokoladnih proizvoda je "cvjetanje masti". Navedena se pojava u prvoj fazi očituje gubitkom sjaja površine čokoladnih proizvoda, da bi u kasnijoj fazi proizvodi bili prekriveni sivom do bijelom prevlakom uslijed oblikovanja velikih kristala masti na površini. Ovaj problem je posebno čest kod čokoladnih proizvoda punjenih masnim tvarima. U radu je praćen utjecaj procesnih parametara, prije svega temperature punjenja i uvjeta čuvanja punjene čokolade na pojavu "cvjetanja masti". U tu svrhu priređeni su uzorci punjene čokolade s različitim punjenjima: krema s dodatkom lješnjaka, kave mlijeka u prahu te fondanska punjenja s dodatkom naranče i kokosa. Za utvrđivanje intenziteta promjene boje površine čokolade korišten je tristimulusni kromametar Minolta CR-300. Rezultati istraživanja su pokazali da su temperatura punjenja kao i temperatura čuvanja imale znakovit utjecaj na pojavu "cvjetanja masti". Osim toga, utvrđeno je da su uzorci s fondanskim punjenjem imali manju promjenu boje površine u odnosu na masna punjenja.

"cvjetanje masti"; punjena čokolada; temperatura punjenja

nije evidentirano

engleski

Influence of parameters and conditions of preservation on greyness of filled chocolate surface

nije evidentirano

"fat bloom"; filled chocolate; filling temperature

nije evidentirano

Podaci o izdanju

62

25.04.2002.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

nije evidentirano