Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ciklolinopeptid-e kao marker oksidacije lanenog ulja (CROSBI ID 657278)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Obranović, Marko ; Škevin, Dubravka ; Kraljić, Klara ; Pospišil, Milan ; Balbino, Sandra ; Trtanj, Iva Ciklolinopeptid-e kao marker oksidacije lanenog ulja // 16. Ruzickini dani “DANAS ZNANOST – SUTRA INDUSTRIJA” / Jukić, Ante (ur.). 2016. str. 73-73

Podaci o odgovornosti

Obranović, Marko ; Škevin, Dubravka ; Kraljić, Klara ; Pospišil, Milan ; Balbino, Sandra ; Trtanj, Iva

hrvatski

Ciklolinopeptid-e kao marker oksidacije lanenog ulja

Specifični sastav masnih kiselina lanenog ulja (preko 50 % α-linolenske masne kiseline i preko 90 % nezasićenih masnih kiselina) predstavlja značajni problem pri čuvanju i određivanju trajnosti ovog proizvoda. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj tri različita načina proizvodnje lanenog ulja (hladno prešanje, prešanje nakon kondicioniranja i ultrazvučna ekstrakcija) iz četiri sorte lana na iskorištenje te trajnost proizvedenog ulja kroz šest mjeseci skladištenja. Kako bi se utvrdio stupanj oksidacije ulja određeni su primarni i sekundarni produkti oksidacije. U uljima je određen i ciklolinopeptid-E (specifična hidrofobna skupina peptida koji zaostaju u hladno prešanom lanenom ulju) primjenom HPLC. Iako su najveća iskorištenja dobivena prešanjem nakon kondicioniranja sjemena (84, 5-88, 7 %), hladno prešana ulja su pokazala najbolju održivost. Ultrazvučna ekstrakcija imala je znatno slabije iskorištenje (54, 1-65, 0 %). U svim uzorcima ulja detektiran je oksidirani ciklolinopeptid-E čija koncentracija proporcionalno raste s vremenom skladištenja. Vrijednosti peroksidnog broja svih skladištenih uzoraka su u skladu s Pravilnikom o jestivim uljima i mastima (2012.), ali nedovoljan pokazatelj oksidacijskog kvarenja lanenog ulja zbog porasta ciklolinopeptida-E.

16. Ruzickini dani “DANAS ZNANOST – SUTRA INDUSTRIJA”

nije evidentirano

engleski

Cyclolinopeptide-E as a Marker of Flaxseed Oil Oxidation

nije evidentirano

flaxseed oil, oxidation, cyclolinopeptide-E

nije evidentirano

Podaci o prilogu

73-73.

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

16. Ruzickini dani “DANAS ZNANOST – SUTRA INDUSTRIJA”

Jukić, Ante

978-953-6894-58-1

Podaci o skupu

16.Ružičkini dani "DANAS ZNANOST - SUTRA INDUSTRIJA"

poster

21.09.2016-23.09.2016

Vukovar, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija