USPOREDBA SASTAVA MESA DIVLJIH I UZGOJENIH FAZANA (CROSBI ID 417285)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Lukić, Katarina
Medić, Helga
Janči, Tibor ; Marušić Radovčić, Nives ; Tomljanović, Kristijan
hrvatski
USPOREDBA SASTAVA MESA DIVLJIH I UZGOJENIH FAZANA
Cilj ovog istraživanja bio je odrediti osnovni kemijski sastav te sastav masnih kiselina prsnog mišića (Musculus pectoralis major) divljih i uzgojenih fazana (Phasianus colchicus sp. L.). Osnovni kemijski sastav nije pokazao statistički značajnu razliku (p>0, 05). Prsni mišić fazana sadrži 72% vode, 0, 5-0, 7% masti, 26% proteina te 1, 3 % pepela. Najzastupljenije masne kiseline su oleinska (C18:1), palmitinska (C16:0), linolna (C18:2) i stearinska (C18:0). Usporedbom sastava masnih kiselina uzgojenog i divljeg fazana, udio zasićenih masnih kiselina (SFA) nije se značajno razlikovao, dok je veći udio mononezasićenih masnih kiselina (MUFA), prvenstveno zbog visokog sadržaja oleinske kiseline, imao uzgojeni fazan, a veći udio polinezasićenih masnih kiselina (PUFA) divlji fazan. Omjer n-6/n-3 nije se razlikovao ovisno o uzgoju fazana te je iznosio 4, 76 (uzgojeni) i 4, 82 (divlji fazan). Zbog visokog sadržaja proteina i niskog sadržaja masti meso fazana nutritivno je vrlo kvalitetno.
divljač, fazan, osnovni kemijski sastav, sastav masnih kiselina
nije evidentirano
engleski
COMPARISON OF THE COMPOSITION OF MEAT OF WILD AND FARMED PHEASANTS
nije evidentirano
game meat, pheasant, chemical composition, fatty acid composition
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42
04.07.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb