Kako nutritivno nepoželjne namirnice učiniti poželjnima- Inovativni pristup povećanju nutritivne vrijednosti proizvoda (CROSBI ID 657823)
Prilog sa skupa u časopisu | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Ačkar, Đurđica ; Jozinović, Antun ; Banjari, Ines ; Babić, Jurislav ; Panak Balentić, Jelena ; Miličević, Borislav ; Šubarić, Drago
hrvatski
Kako nutritivno nepoželjne namirnice učiniti poželjnima- Inovativni pristup povećanju nutritivne vrijednosti proizvoda
Debljina i pretilost jedan su od javnozdravstvenih problema s kojima se učestalo susrećemo kako u liječničkim ordinacijama, tako i u svakodnevnom životu. U velikoj mjeri ovoj pojavi doprinose i loše prehrambene navike koje se usvajaju u najranijoj dječjoj dobi, poput grickanja snack proizvoda u međuobrocima, koji su kalorijski vrlo bogati, ali nutritivno siromašni. Visoki udio škroba i njegova brza probavljivost čine ove proizvode namirnicama visokog glikemijskog indeksa, a često sadrže i visoki udio soli. Istovremeno, ovi proizvodi gotovo da ne sadrže vlakna, vitamine i druge nutritivno važne sastojke. Kako bi se doskočilo ovom problemu od iznimne je važnosti promoviranje zdravih prehrambenih navika, kojima mogu doprinijeti i rješenja poput razvoja proizvoda sa smanjenom kalorijskom i/ili povećanom nutritivnom vrijednošću. Upravo je to jedan od ciljeva projekta „Primjena nusproizvoda prehrambene industrije u razvoju funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i dodataka“. U sklopu istraživanja na projektu, dodatkom nusproizvoda prehrambene industrije: pivskog i jabučnog tropa, izluženih repinih rezanaca i odmašćenih pogača od proizvodnje ulja, razvijena je paleta snack proizvoda na bazi kukuruzne krupice tipa flips kojima je smanjen glikemijski indeks, povećan udio vlakana i rezistentnog škroba, uz zadržavanje visokog stupnja prihvatljivosti od strane potrošača. Ovakvi proizvodi smanjene kalorijske vrijednosti, ali visokog osjećaja sitosti dobra su zamjena postojećim proizvodima na tržištu i imaju veliki potencijal komercijalizacije.
snack proizvodi ; glikemijski indeks ; vlakna ; nusproizvodi prehrambene industrije
nije evidentirano
engleski
How to make nutritionally undesirable food more acceptable- Innovative approach to increase of nutritional value of products
nije evidentirano
snack products ; glycaemic index ; fiber ; food industry by-products
nije evidentirano
Podaci o prilogu
6-6.
2017.
nije evidentirano
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Hrana u zdravlju i bolesti
Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago
Tuzla : Osijek : Pleternica: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli
2233-1220
2233-1239
Podaci o skupu
9. simpozij "Štamparovi dani"
predavanje
07.12.2017-10.12.2017
Pleternica, Hrvatska