Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kako nutritivno nepoželjne namirnice učiniti poželjnima- Inovativni pristup povećanju nutritivne vrijednosti proizvoda (CROSBI ID 657823)

Prilog sa skupa u časopisu | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Ačkar, Đurđica ; Jozinović, Antun ; Banjari, Ines ; Babić, Jurislav ; Panak Balentić, Jelena ; Miličević, Borislav ; Šubarić, Drago Kako nutritivno nepoželjne namirnice učiniti poželjnima- Inovativni pristup povećanju nutritivne vrijednosti proizvoda // Hrana u zdravlju i bolesti / Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago (ur.). 2017. str. 6-6

Podaci o odgovornosti

Ačkar, Đurđica ; Jozinović, Antun ; Banjari, Ines ; Babić, Jurislav ; Panak Balentić, Jelena ; Miličević, Borislav ; Šubarić, Drago

hrvatski

Kako nutritivno nepoželjne namirnice učiniti poželjnima- Inovativni pristup povećanju nutritivne vrijednosti proizvoda

Debljina i pretilost jedan su od javnozdravstvenih problema s kojima se učestalo susrećemo kako u liječničkim ordinacijama, tako i u svakodnevnom životu. U velikoj mjeri ovoj pojavi doprinose i loše prehrambene navike koje se usvajaju u najranijoj dječjoj dobi, poput grickanja snack proizvoda u međuobrocima, koji su kalorijski vrlo bogati, ali nutritivno siromašni. Visoki udio škroba i njegova brza probavljivost čine ove proizvode namirnicama visokog glikemijskog indeksa, a često sadrže i visoki udio soli. Istovremeno, ovi proizvodi gotovo da ne sadrže vlakna, vitamine i druge nutritivno važne sastojke. Kako bi se doskočilo ovom problemu od iznimne je važnosti promoviranje zdravih prehrambenih navika, kojima mogu doprinijeti i rješenja poput razvoja proizvoda sa smanjenom kalorijskom i/ili povećanom nutritivnom vrijednošću. Upravo je to jedan od ciljeva projekta „Primjena nusproizvoda prehrambene industrije u razvoju funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i dodataka“. U sklopu istraživanja na projektu, dodatkom nusproizvoda prehrambene industrije: pivskog i jabučnog tropa, izluženih repinih rezanaca i odmašćenih pogača od proizvodnje ulja, razvijena je paleta snack proizvoda na bazi kukuruzne krupice tipa flips kojima je smanjen glikemijski indeks, povećan udio vlakana i rezistentnog škroba, uz zadržavanje visokog stupnja prihvatljivosti od strane potrošača. Ovakvi proizvodi smanjene kalorijske vrijednosti, ali visokog osjećaja sitosti dobra su zamjena postojećim proizvodima na tržištu i imaju veliki potencijal komercijalizacije.

snack proizvodi ; glikemijski indeks ; vlakna ; nusproizvodi prehrambene industrije

nije evidentirano

engleski

How to make nutritionally undesirable food more acceptable- Innovative approach to increase of nutritional value of products

nije evidentirano

snack products ; glycaemic index ; fiber ; food industry by-products

nije evidentirano

Podaci o prilogu

6-6.

2017.

nije evidentirano

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Hrana u zdravlju i bolesti

Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago

Tuzla : Osijek : Pleternica: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli

2233-1220

2233-1239

Podaci o skupu

9. simpozij "Štamparovi dani"

predavanje

07.12.2017-10.12.2017

Pleternica, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice