Izolacija i karakterizacija fenolnih spojeva u listu masline (CROSBI ID 417567)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Čengić, Lea
Djaković, Senka
hrvatski
Izolacija i karakterizacija fenolnih spojeva u listu masline
Maslina (Olea europaea L.) je malo zimzeleno drvo i vrlo stara biljna vrsta čija uporaba seže daleko u prošlost. Raste pretežito na području Mediterana te se upotrebljava u mnoge svrhe jer obiluje bioaktivnim komponentama s mogućim pozitivnim utjecajem na zdravlje ljudi. U ovom završnom radu provedene su ekstrakcija, pročišćavanje i karakterizacija fenolnih spojeva u listu masline. Etil-acetatni ekstrakt, dobiven ekstrakcijom tekuće-tekuće, pročišćen je preparativnom tankoslojnom kromatografijom, čime su dobivene tri dominantne frakcije koje su karakterizirane IR spektroskopijom. Ukupni fenoli i flavonoidi određeni su spektrofotometrijskim metodama. S obzirom na provedena ispitivanja i dobivene rezultate, može se zaključiti kako je list masline značajan izvor fenolnih spojeva s mogućim biološkim potencijalom.
ekstrakcija, fenolni spojevi, IR spektroskopija, list masline, preparativna tankoslojna kromatografija
nije evidentirano
engleski
Isolation and characterization of phenolic compounds in olive leaf
nije evidentirano
extraction, phenolic compounds, IR spectroscopy, olive leaf, preparative thin layer chromatography
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
08.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb