Procjena rizika kontaminacije vina okratoksinom A (CROSBI ID 16080)
Urednička knjiga | monografija (znanstvena) | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Markov, Ksenija ; Zjalić, Slaven ; Frece, Jadranka
hrvatski
Procjena rizika kontaminacije vina okratoksinom A
Okratokin A (OTA) je mikotoksin, odnosno sekundarni metabolit toksičan za ljude i životinje, koji tijekom rasta proizvode neke gljivice iz rodova Aspergillus i Penicillium. Zbog načina proizvodnje, kontaminaciji OTA-e izloženija su crna vina u odnosu na bijela. VIP projekt proveden je radi istraživanja prisutnosti okratoksigenih gljivica u Zadarskoj županiji i procjeni rizika kontaminacije crnih vina s OTA-om. Tijekom provedbe projekta uzeti su uzorci tla, listova i grozdova s pet lokacija u četiri vinograda Zadarske županije. Uzorkovanje je provedeno u lipnju i početkom rujna 2016. i ponovljeno u istom razdoblju 2017.
vino, okratokin A
nije evidentirano
engleski
Evaluation of risk contamination of wine with ochratoxin A
nije evidentirano
wine, ochratoxin A
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Zadar: Sveučilište u Zadru
2017.
978-953-331-173-9
48
objavljeno