Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Tradicijske sorte i pasmine Dalmacije (CROSBI ID 16101)

Autorska knjiga | monografija (stručna)

Ozimec, Roman ; Karoglan Kontić, Jasmina ; Maletić, Edi ; Matotan, Zdravko ; Frane Strikić Tradicijske sorte i pasmine Dalmacije. Zagreb: Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), 2015

Podaci o odgovornosti

Ozimec, Roman ; Karoglan Kontić, Jasmina ; Maletić, Edi ; Matotan, Zdravko ; Frane Strikić

Mc Master, Graham

hrvatski

Tradicijske sorte i pasmine Dalmacije

Veći dio bioraznolikosti koju danas nalazimo u Europi nastala je međudjelovanjem prirode i čovjeka. Danas je ruralni prostor Hrvatske suočen s depopulacijom, a time i gubitkom tradicijskih poljoprivrednih djelatnosti , što rezultira gubitkom tradicijskih , izvornih i udomaćenih, sorta i pasmina diljem cijele Hrvatske pa tako i na području Dalamacije. Te su pasmine io sorte najčešće nastale u lokalnim uvjetima, mijenjajući se tijekom stoljeća kako ih je čovjek biraoi prilagođavao svojim potrebama, te su kao takve vrijedan vrijedan iozvor genetske raznolikosti. S druge strane, već se desetljećima borimo protiv promjena u tradicionalnom, ruralnom krajobrazu , prije svega planinskih i otočnih pašnjačkih površina, gdje su izvorne pasmine savršeno oruđe za očuvanje prirodnih staništai karakterističnih kulturnih krajobraza budući da su bolje prilagođenestaništu od suvremenih, visokoprinosnih pasmina. Nažalost, upravo je ekonomski manjea isplativost tradicijskih pasmina i sorti jedan od glavnih razloga njihovog nestanka, kao rezultat promjena u poljoprivrednoj praksi i zahtjevima suvremenog tržišta. Svijestan potrebe očuvanja izvornih i udomaćenih pasmina i sorta te njihovoj važnosti u ukupnoj bioraznolikosti Državni zavod za zaštitu prirode izdao je 2011. godine Zelenu knjigu izvornih pasmina Hrvatske, publikaciju koja na opsežan načinobrađuje važnost tradicijskih pasmina u modernom društvu. Na jednom mjestu sažet je prikaz domestifikacije , rasprostranjenosti, tradicijske upotrebei izvornosti domaćih životinja, njihov utjecaj na okoliš, krajobraze, stamništa i bioraznolikost, kao i analiza te procjena ugroženosti svake pojedine pasmine.Također, donosi špregled izvornih i nedovoljno poznatih pasmina, što predstavlja biokulturološko bogatstvo naše zemlje. Na tragu te edicije, Državni zavod za zaštitu prirode priprema pzblikaciju o izvornim sortama vinove loze u Hrvatskoj.Ova knjiga obrađuje tradicijske sorte i pasmine Dalmacije, i predstavlja važan dio u inventarizaciji postojećeg stanja u Dalmaciji kao regiji s iznimno bagatom bioraznolikosti te približavanju važnosti tradicijskih pasmina i sorta široj javnosti. na sveobuhvatan način donosi informacije o svim pasminama domaćih životinja te vrstama i sortama kulturnih biljaka koje su se pokazale važnima za život čovjeka kroz stoljeća na ovom prostoru. radi ovog knjiga će biti neprocjenjiov dodataka svakoj biblioteci koja cijeni Dalmaciju, njenu izvorniost, tradiciju i bioraznolikost. Knjiga je podijeljana u opći i specijalni dio. U općem dijelu daje se bogati pregled povijesti i geografskih osnova Dalmacije, . geološkwe, hidriološke i krajobrazne znaćajke, klimatske značajke, satništa i bioraznolikost, razvoj poljodjelstva, genetske osnove nastanbka sorta, zakonodavni okvir te ukupna bioraznolikost te osobna prirodoslovna karta Dalmacije i Hrvatske. U specijalnom dijelu opisane su 22 tadicijske sorta masline, 34 tradicijske sorte vinove loze, jedna sorta žižule, pet sorta rogača, 11 sorta šipka, jedna sorta murve, 11 sorta smokve, jedna sorta četruna, limun, jedn asorta mandarine, tri sorte naranče, šest sorta bajama, po jedna sorta nešpole i oskoruše, četiri sorte trešnje, osam sorta maraske, te po jedna sorta jabuke i tršlje, po jedna sorta dinje, brokule, artičoke, endivije, salate, cvijetače, raštike, blitve, kozjaka, bioba, graha, sjekirice, slanutka i rajčice, po dvije sorte kupusa, češnjaka i luka. nadalje u knjizi su opisani tradicijske sorte agave, broća, buhača, brnistre, leće, lucerne, slanutka, vučike bijele, duhana, krompira, ječama, kostrika, kršine, kukuruza, oštrice, poira, tvrde pšenice brkulje, raži i sirka. od začinskih i ljekovitih biljaka opisane su smrič, smilje, indijska smokva, kapar, riga, divlja riga, lovor, šparoga, mirta, hirska perunika, sunovrat, komorač, matar, bosiljak, kadulja, lavanda, ružmarin, primorski vrisak i planika. Pored tradicijskih sorta u knjizi su opisne i pasmine konja, magarca, goveda, ovce, koza, svinja, pasa, kokoši, purana, goluba i medonosne pčele. uz opise knjiga je bogato ilustrirana krajobraznim prostorima Damacije kao i slikama tradicijskih sorta i pasmina Dalmacije.

tradicijske sorte, bioraznolikost, zaštita, krajobraz, pasmine

nije evidentirano

engleski

Traditional Varieties and Breeds of Dalmatia

nije evidentirano

Traditional varieties, biodiversity, protection, landscape, breeds

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP)

2015.

978-953-7429-51-5

591

objavljeno

Povezanost rada

Biotehnologija