Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Rana postoperativna prehrana pacijenata nakon transplantacije jetre (CROSBI ID 658395)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Maja Ćurić Delač, Leda Borovac Štefanović, Željko Vidas, Branislav Kocman, Stipislav Jadrijević, Jasna Aladrović, Ivančica Delaš Rana postoperativna prehrana pacijenata nakon transplantacije jetre // 5th International Congress of Nutritionists. Zagreb: Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma, 2017. str. 53-53

Podaci o odgovornosti

Maja Ćurić Delač, Leda Borovac Štefanović, Željko Vidas, Branislav Kocman, Stipislav Jadrijević, Jasna Aladrović, Ivančica Delaš

hrvatski

Rana postoperativna prehrana pacijenata nakon transplantacije jetre

Uvod: Transplantacija je prijenos (usađivanje) ljudskih stanica, tkiva ili organa od donora primaocu, s ciljem obnove funkcije/a u tijelu. Često je jedini tretman kod krajnjeg stanja zakazivanja organa, kao što su jetra i srce. Danas je transplantacija u svijetu i kod nas prihvaćen i uspješan način liječenja bolesnika, kod kojih je iz bilo kojih razloga došlo do nepovratnog zakazivanja funkcije pojedinog, za život potrebnog organa. Prehrana bolesnika predstavlja važan segment u procesu liječenja. Odgovarajući unos energije i nutrijenata osigurava komponente nužne u procesima zarastanja, imunološkom odgovoru i normalizaciji metabolizma, što čini sastavni dio liječenja i oporavka. Ispitanici i metode: U istraživanju je sudjelovalo 50 odraslih osoba (15 žena, 35 muškaraca) kojima je izvršena transplantacija jetre. Prosječna dob pacijenata bila je 55 godina, s rasponom godina od 48 do 59. Provedena su antropometrijska mjerenja i strukturiranim upitnikom prikupljeni podaci o socio-demografskim karakteristikama i životnim navikama ispitanika. Vođena je detaljna evidencija o količini i sastavu nutritivnog unosa tijekom 14 dana postoperativno korištenjem standardnih bolničkih normativa koji su napravljeni prema Odluci o standardu prehrane bolesnika u bolnicama Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH. Podaci su obrađeni χ2 testom pomoću računalnog statističkog programa Statistica, verzija 12. Rezultati: Istraživanje je pokazalo da je prosječni dnevni nutritivni unos tijekom prvih 14 dana nedostatan u većine pacijenata. Tijekom prva tri dana nakon transplantacije ukupni energetski unos manji je od 2/3 minimalnih energetskih potreba (REE, engl. Resting Energy Expenditure) u svih pacijenata. Tijekom 7 dana energetski unos je nedostatan u 70, 8 % bolesnika, a nakon 14 dana energetski unos još je uvijek nedostatan u 47, 9 % pacijenata. Tijekom istraživanog razdoblja unos proteina ne zadovoljava potrebe u 50 % pacijenata. U istom razdoblju uočen je vrlo mali unos masnoća. Zaključak: Rezultati ovog istraživanja ukazuju na nedostatnu prehranu pacijenata u ranom postoperativnom periodu nakon transplantacije jetre. Zbog ograničenog unosa masnoća, povećan je rizik od nedostatka esencijalnih masnih kiselina, kao i vitamina topljivih u mastima. Sagledavanje nedostataka u postupku nutritivne podrške bolesnika otvara mogućnosti da se promjenama u prehrani i/ili korištenjem odgovarajućih pripravaka za enteralnu i parenteralnu prehranu pozitivno utječe na brzinu i tijek oporavka, te tako skrati vrijeme i smanje ukupni troškovi liječenja.

jetra, transplantacija, nutritivni unos

nije evidentirano

engleski

Early postoperative nutrition of patients after liver transplantation

nije evidentirano

liver, transplantation, nutritional intake

nije evidentirano

Podaci o prilogu

53-53.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

5th International Congress of Nutritionists

Zagreb: Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma

978-953-59317-1-3

Podaci o skupu

5th International Congress of Nutritionists

predavanje

17.11.2017-19.11.2017

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija