Utjecaj cijepljenja plodovitog povrća na vegetativna i generativna svojstva (CROSBI ID 417885)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Tadić, Josip
Toth, Nina
Dumičić, Gvozden
hrvatski
Utjecaj cijepljenja plodovitog povrća na vegetativna i generativna svojstva
Povećanjem trenda intenzivne povrćarske proizvodnje te zahtjevom tržišta za što kvalitetnijim proizvodima koji bi bili dostupni kroz cijelu godinu, primjenjivanje tehnike cijepljenja plodovitog povrća jedan je od načina da se ta potreba zadovolji. Zbog kontinuiranog uzgoja na istom mjestu pogoduje porastu brojnosti nematoda te uzročnika bolesti u tlu, cijepljenjem povrća mogu se uspješno prevladati ovi problemi. Pored toga, cijepljene povrća utječe na vegetativna i generativna svojstva plodovitog povrća te u prevladavanje abiotičkih i biotičkih čimbenika stresa. Nedostatci tehnike cijepljenja je povećanje troškova proizvodnje cijepljenih presadnica koji se pokušavaju riješiti poluautomatskim i automatskim robotima za cijepljenje i dva do pet puta viša cijena cijepljenih presadnica. Biljnim vrstama iz porodica Solanaceae i Cucurbitaceae, kao najzastupljenije u intenzivnoj proizvodnji u zaštićenom prostoru, cijepljenjem je omogućeno da uspješno savladaju čimbenike abiotičkog i biotičkog stresa i ostvare zadovoljavajući prinos.
Abiotički stres, biotički stres, cijepljenje povrća, vegetativni rast
nije evidentirano
engleski
Influence of application grafting technique on vegetative and generative characteristics of fruit vegetables
nije evidentirano
Abiotic stress, biotic stress, vegetable grafting, vegetative growth
nije evidentirano
Podaci o izdanju
21
16.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Zagrebu; Sveučilište u Splitu; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split
Split