Imunoenzimske (ELISA) metode u analitici prehrambenih proizvoda (CROSBI ID 417968)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Petrić, Josip
Marković, Ksenija
hrvatski
Imunoenzimske (ELISA) metode u analitici prehrambenih proizvoda
Imunološke metode razvijene su u svrhu određivanja složenih bioloških molekula, a obuhvaćaju široku paletu metoda koje se koriste u razne svrhe pa tako pronalaze i primjenu u prehrambenoj industriji. Često korištenu imunološku metodu predstavlja imunoenzimska ELISA metoda (eng. Enzyme-Linked Immunosorbent Assay ; ELISA). Cilj ovog rada je, pregledom znanstvene literature, istaknuti pojedine primjere primjene ELISA metoda u analitici prehrambenih proizvoda. ELISA testovi obuhvaćaju široku primjenu koja uključuje, između ostalog, određivanje različitih kontaminanata i rezidua u prehrambenim proizvodima, procjenu autentičnosti hrane, određivanje potencijalnih alergena hrane te detekciju genetski modificiranih organizama.
ELISA ; antigen ; antitijelo ; imunoenzimska reakcija
nije evidentirano
engleski
Immunoenzymatic (ELISA) methods in analysis of food products
nije evidentirano
ELISA ; antigen ; antibody ; immunoenzyme reaction
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
11.07.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb